Τοπικά

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Βόλου η καύση κοκκοποιημένου ελαστικού από βιομηχανία  

αρχείο σκουπίδια
Φωτογραφία Αρχείου

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου καλείται την Παρασκευή να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χρήση κοκκοποιημένου ελαστικού ως καύσιμου στην παραγωγή ασβέστου, της ασβεστοποιίας με την επωνυμία «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΙΑ – CaO HELLAS Α.Β.Ε.Ε.», που βρίσκεται στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητεί από το Δήμο Βόλου να εκφράσει τη γνώμη του επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη χρήση κοκκοποιημένου ελαστικού.

Το εργοστάσιο παραγωγής ασβέστου της «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΙΑΣ – CaO HELLAS Α.Β.Ε.Ε.» έχει δυναμικότητα 450 τόνων/ημέρα και συνολική κινητήρια ισχύ 1.713,54 kW. Η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται σε έναν αναγεννητικό κλίβανο παράλληλης ροής, δυναμικότητος 250 τόνων/ημέρα και σε μια κυλινδρική ορθοκάμινο 200 τόνων/ημέρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ασβεστόλιθο και ως καύσιμη ύλη ορυκτό καύσιμο (Pet-Coke) και βιομάζα (ξύλο, πριονίδι, γεωργικά απόβλητα). Το κύριο προϊόν είναι άνυδρος ασβέστης ενώ υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ξηρής υδράσβεστου και γεωργικού ασβέστη.

Η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για μερική υποκατάσταση του χρησιμοποιούμενου ορυκτού καυσίμου με βιομάζα και προτίθεται επιπλέον να χρησιμοποιήσει στον αναγεννητικό κλίβανο παράλληλης ροής, κοκκοποιημένο ελαστικό επισώτρων οχημάτων, (σε ποσοστό από 5 έως 66 % ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) ως υποκατάστατο του Pet-Coke.

Με βάση την ΜΠΕ, η χρήση κοκκοποιημένου ελαστικού ως καύσιμη ύλη έχει χαμηλό κόστος και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του θείου και διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, σε σχέση με το Pet-Coke. Για τις άλλες εκπομπές, η κατάσταση δεν διαφοροποιείται από τη χρήση των συμβατικών καυσίμων. Αναφέρεται, επίσης, ότι η καύση κοκκοποιημένου ελαστικού σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χαλυβουργίες, ασβεστοποιίες κ.ά. είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα δόθηκε πρόσφατα άδεια καύσης κοκκοποιημένου ελαστικού σε ασβεστοποιία στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ χρησιμοποιείται στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας.

Επίσης η εν λόγω εταιρεία πέραν της χρήσης σακκοφίλτρων προτίθεται να χρησιμοποιήσει και μια εξειδικευμένη μέθοδο ροφητικής υδρασβέστου με την επωνυμία GREENLIME για μεγαλύτερη μείωση των αέριων ρύπων (αποθείωση καυσαερίων). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται με επιτυχία στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, στην περιοχή της Κοζάνης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το