Πολιτισμός

Στην έκθεση «Ευτοπία» συμμετέχει η Βολιώτισσα Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου

Ο επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 25 εικαστικούς καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης προσκαλούν στην έκθεση Ευτοπία, η οποία παρουσιάζεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα τέχνης των Αθηνών Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο), και, παράλληλα, διαδικτυακά, διαθέσιμη διεθνώς στη διεύθυνση artgrid.gr.
Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και ώρες 16.00 – 21.00 για λόγους αποφυγής συνωστισμού, συμμετέχει και η Βολιώτισσα Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου με τρία έργα της.
Ο χώρος τέχνης θα τηρήσει όλα τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, που επιβάλει η Πολιτεία. Η αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι 7 επισκέπτες συγχρόνως (πέραν των συντελεστών της) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ελαφριές κατασκευές.
Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Όλγα Μούτσιανου, Μίνα Φάκκα, Βασίλειος Παλιός, Αιμιλία Αντωνίου, Camille Marquand, Τάκης Βαρελάς, Ευάγγελος Ρούσσος, Νίκη Σκουλά, Ράνια Ορφανάκου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Αργυρώ Δρίβα, Πηνελόπη Στύλου, Αφροδίτη Αυγέρου, Άννα Μπακογεώργου, Βασιλική Τριάντου, Νατάσσα Μαντζιώρου, Heike Kummer, Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου, Kirsikka Soustiel, Πέτρος Ρουγγέρης, Σπύρος Ρωμάνος, Άννα Γκιώτη, Μανώλης Πέντες, Σωτηρία Αλεβίζου, Μαρία Γενιτσαρίου.
Ώρες – μέρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 6.00, Πέμπτη 12.00 – 7.00, Σάββατο 11.00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.


Ο κ. Καπράλος επισημαίνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: «Η ελληνική λέξη «ουτοπία», σύνθετη από το αρνητικό «ου» και το ουσιαστικό «τόπος», με σημαινόμενο έναν ανύπαρκτο τόπο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1516 ως τίτλος βιβλίου του Άγγλου ουμανιστή φιλόσοφου Thomas More. Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν ιδανικό τόπο αρμονικής πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης σε ένα απομονωμένο νησί. Έκτοτε η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη Φιλοσοφία για να περιγράψει τη δυνατότητα μιας ιδανικής ανθρώπινης συμβίωσης, στη λογοτεχνία και την καθομιλούμενη για να περιγράψει φανταστικούς ιδανικούς κόσμους. Η ατέρμονη αναζήτηση της Ουτοπίας αποτελεί ένα διαχρονικό διαλεκτικό ζήτημα στην Τέχνη, ιδίως σε εποχές κρίσης, και έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη εξελίξεων και αλλαγών με αντίκτυπο σε κινήματα που επηρέασαν την κοινωνία και άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας. Στην πραγματικότητα όμως η Τέχνη και οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν προβάλλουν μόνο ουτοπίες, αλλά συχνά απεικονίζουν δυστοπίες ή επισημαίνουν με καίριο τρόπο όσα σηματοδοτούν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να οδηγηθούμε επιτελεστικά ως κοινωνία στην ευτοπία, που είναι ο ουσιαστικός στόχος για κοινωνική πρόοδο και προσωπική ευδοκίμηση».
Όπως η σημείωσε η κ. Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου, «η ευτοπία μου βιώνεται ζωγραφίζοντας στη φύση. Εκεί όπου το εγώ και το όλο γίνονται ένα. Εκεί όπου η έκφραση, η ελευθερία και η ολοκλήρωση δεν έχουν όρια. Εκεί όπου αβίαστα τα χρώματα και τα σχήματα γεννιούνται και γίνονται δημιουργία. Τότε η ουτοπία μου γίνεται ευτοπία».
Όπως προαναφέρθηκε η Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου συμμετέχει με τρία έργα της. Ο πρώτος πίνακας έχει τίτλο «Όταν γινόμαστε ένα» και αναφέρεται στη φύση, ο δεύτερος «Στην αγκαλιά σου» με αναφορά στη θάλασσα και ο τρίτος «Φουρτούνα στο λιμάνι» που αναφέρεται στην όλη κατάσταση με τον Covid-19 και τον αποκλεισμό μας μη μπορώντας να πάμε πουθενά.
«Είναι ακρυλικά ζωγραφισμένα σε χαρτί και καμβά. Έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια της καραντίνας και του κορωνοϊού στον όμορφο Παγασητικό» σημείωσε η Βολιώτισσα, προσθέτοντας: «Γιατί παρόλες τις δυσκολίες της ζωής η φύση είναι πάντα εκεί να μας φροντίσει και να μας γαληνέψει».


Η Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου από 5 έως 9 Φεβρουαρίου θα συμμετέχει με την ελληνική αποστολή του IWS (International Watercolor Society) της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας στην 3η Διεθνή Biennale Υδατογραφίας στο AIFCS, Ν. Δελχί, Ινδία. Επίσης θα συμμετέχει στην επετειακή έκθεση του Ελληνικού Τμηματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS Greece) για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Δικτύου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 20-29 Ιανουαρίου 2022. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε χώρο τέχνης στο κέντρο της πόλης με την επιμέλεια της Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21).
Η Τατίνι Μαριάννα Μωραΐτου γεννήθηκε στον Βόλο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές κλασικής κιθάρας με τον Φ. Φάμπα και χορού στη Ραλλού Μάνου (1976-1980). Ασχολήθηκε με τη μελέτη της ανατολικής φιλοσοφίας στην Ινδία (1983-1986) και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Σπούδασε ζωγραφική στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Βόλου με τον Π. Θεολόγου (1988-1991) και παρακολούθησε ελεύθερες σπουδές θεραπευτικής ζωγραφικής στο Multivercity Πούνα, Ινδία (1992-1994). Ο κύκλος της ζωής, η φύση και οι εναλλαγές της αποτελούν την κύρια θεματογραφία της. Χειρίζεται αφαιρετική γραφή, δίνοντας έμφαση στη χειρονομιακή χρήση του χρώματος και στις ρυθμικές εναλλαγές θερμής και ψυχρής χρωματικής κλίμακας. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε 22 ατομικές και 30 ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το