Ελλάδα

Στην Αθήνα σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ

Σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους στις ελληνορωσικές σχέσεις και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, φθάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η επίσκεψη μπορεί να συνδέεται με τις εκδηλώσεις του «2016 Ετος Ρωσίας», αλλά οι συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως διπλωμάτες, εκπρόσωπος μιας Ρωσίας που δείχνει αποφασισμένη να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια, αλλά και ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως είναι ο Σ. Λαβρόφ, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, χρησιμοποιούνται πολύ θερμοί τόνοι για την περιγραφή των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ως σημαντικός παράγοντας ώθησης των σχέσεων αναφέρεται το 2016 ως «αφιερωματικό έτος» των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι αυτό το μεγάλο διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει 170 εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς. Γίνεται, επίσης, λόγος για αρνητικές επιπτώσεις εξωτερικών παραγόντων (όπως οι αντιρωσικές κυρώσεις και τα αντίμετρα που επέφεραν), με βασικό τη μείωση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών σε απόλυτους αριθμούς. Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση 39,2%, το 2015 ένα ποσοστό 34% και το πρώτο επτάμηνο του 2016 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 9,8%.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έρχεται στην Αθήνα μετά από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με την Αγκυρα, και για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκρυπτογραφηθεί ο τρόπος που αυτή η νέα κατάσταση και η εμφανής άτυπη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία επηρεάζει ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά αλλά κυρίως στο Κυπριακό. Η ταύτιση σε πολλά μεγάλα ζητήματα της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, με την προσδοκία της στήριξης στο θέμα του χρέους, οι άστοχοι χειρισμοί με την υποτιθέμενη οικονομική βοήθεια που θα έφθανε από τη Ρωσία στη διάρκεια της πρώτης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απουσία συνέχειας στα σχέδια συνεργασίας που κάθε φορά εξαγγέλλονται σε ανώτατο επίπεδο κρατούν σε ασφυκτική στασιμότητα τις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το