Ελλάδα

Στην Αθήνα το ναρκωτικό των τζιχαντιστών – Πάνω από 630.000 χάπια αξίας 10 εκατ.€

Διεθνικό κύκλωμα, που παρασκεύαζε μεγάλες ποσότητες χαπιών Captagon, γνωστό και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών», εξαρθρώθηκε χθες από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

Περισσότερα από 630.000 χάπια με τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία, εκτιμώμενης αξίας 10 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκαν κατά την κοινή επιχείρηση του ΣΔΟΕ με τη Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι αξιωματικοί του ΣΔΟΕ είχαν θέσει υπό παρακολούθηση επτά μέλη του κυκλώματος, τα οποία είχαν δημιουργήσει παρασκευαστήριο σε περιοχή της Αττικής όπου και παρήγαγαν τα χάπια.

Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο επί ελληνικού εδάφους. Οι Αρχές συνέλαβαν έναν Αλβανό, έναν Τούρκο και δύο Ελληνες, ενώ αναζητούν και τρία ακόμα άτομα, ανάμεσά τους και ένας συνταξιούχος αστυνομικός. Παράλληλα, κατασχέθηκε ένα ταχύπλοο σκάφος και αρκετά οχήματα με τα οποία μετέφεραν τα χάπια. Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων διήρκεσε αρκετούς μήνες και οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν σε μαζικές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», η τεχνική παρακολούθηση των μελών του κυκλώματος ήταν δύσκολη, καθώς απέφευγαν να μιλούν στα τηλέφωνα χρησιμοποιώντας ιντερνετικές εφαρμογές, όπως το Viber. Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σκάφος για τη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό.

Φορτίο από Ινδία

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το «Εθνος» είχε αποκαλύψει το «ρεσάλτο» του ΣΔΟΕ σε κοντέινερ στον Πειραιά, το οποίο είχε έρθει από την Ινδία με φορτίο 26 εκατ. ναρκωτικών χαπιών και παραλήπτες τους μαχητές του ISIS στη Λιβύη. Το κοντέινερ είχε φορτωθεί στις 19 Απριλίου σε εμπορικό πλοίο στο λιμάνι NHAVA SHEVA στην Ινδία. Στις 10 Μαΐου εκφορτώθηκε στον Πειραιά, απ’ όπου θα το παραλάμβανε διαφορετικό πλοίο για να το μεταφέρει στο λιμάνι της πόλης Τομπρούκ στη Λιβύη. Το χάπι είναι ευρέως διαδεδομένο στους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, καθώς τους μετατρέπει σε αδίστακτες πολεμικές μηχανές. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό χάπι, το οποίο χρησιμοποιείται από τους μαχητές του ISIS και έχει χαρακτηριστεί ως το «καύσιμο στον πόλεμο της Συρίας που μετατρέπει τους μαχητές σε υπερανθρώπους».Δραστική ουσία είναι η Captagon, ένα φτηνό ναρκωτικό που προκαλεί «ένα είδος πλαστής ευφορίας», η οποία εξηγεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- πώς οι τζιχαντιστές προχωρούν σε τόσο στυγερά εγκλήματα χωρίς δισταγμό.

Το Captagon είναι παράγωγο της διεγερτικής ουσίας αμφεταμίνης, έχει έντονη διεγερτική, ανορεξιογόνο και αντιυπνωτική δράση. Ο καταναλωτής των χαπιών αισθάνεται αυξημένη αίσθηση μυϊκής ισχύος και σεξουαλικής ικανότητας, μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φαγητό. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τα συγκεκριμένα ναρκωτικά χάπια είναι δημοφιλή ανάμεσα στους τζιχαντιστές.

Τεράστια τα κέρδη που αποκομίζει το ISIS

Η Συρία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και «επικεφαλής» στο λαθρεμπόριο Captagon. Στο ναρκωτικό αυτό δόθηκε το παρατσούκλι «φίλτρο του τρόμου» λόγω της ισχυρής επήρειας που έχει στον χρήστη. Συνήθως λαμβάνεται ως χάπι, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμα. Η συγκεκριμένη μορφή συνθετικής αμφεταμίνης έχει μεγάλη απήχηση στους μαχητές του ISIS, πράγμα παράδοξο για φανατικούς μουσουλμάνους που απαγορεύουν ακόμα και το… αλκοόλ!

Η παράνομη διακίνηση του Captagon αποφέρει τεράστια κέρδη και το Ισλαμικό Κράτος έχει εμπλακεί στην παραγωγή και τη διακίνηση των χαπιών Captagon. Και πριν από τον πόλεμο ένα μέρος παρασκευαζόταν στη Συρία, από όπου προωθούνταν στα εμιράτα. Την «επιχείρηση» έχει αναλάβει πλέον η τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία είχαν μπλοκαριστεί 11.000.000 χάπια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το