Τοπικά

Στην αναμονή 700 άτομα στη Μαγνησία για την κοινωφελή εργασία

Αναμονή για 700 άτομα στη Μαγνησία που περιμένουν ειδοποίηση από τον ΟΑΕΔ για να πιάσουν δουλειά μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας καθώς ο ΟΑΕΔ λόγω έλλειψης προσωπικού – έλλειψη που επιβαρύνεται και από τις άδειες του Αυγούστου – δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ενημερώσεις των υποψήφιων εργαζομένων για την κατάθεση των εγγράφων τους στους φορείς απασχόλησης. Από τις 7 Αυγούστου που οι υποψήφιοι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα πιάσουν δουλειά διάρκειας 8 μηνών, έλαβαν προθεσμία 5 ημερών για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά αλλά οι 300 περίπου δεν έχουν mail… Ο ΟΑΕΔ προσπαθεί με δύο υπαλλήλους να ενημερώσει τηλεφωνικά όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά αυτό είναι αδύνατον και οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ είναι αυτοί που προσπαθούν να λύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Ζητήθηκε μέχρι και παρέμβαση των βουλευτών για να επεκταθεί η προθεσμία των 5 ημερών για την κατάθεση των εγγράφων τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθούν από τους φορείς που θα προσλάβουν το προσωπικό.

«Σε μια κανονική χώρα δεν θα συζητούσαμε αυτά τα θέματα, αλλά στην Ελλάδα με τον ρυθμό που εξελίσσεται το πρόγραμμα να είμαστε και ευχαριστημένοι αν οι άνθρωποι πιάσουν δουλειά αρχές Σεπτέμβρη. Και ο ΟΑΕΔ πρέπει να κινητοποιηθεί και οι δήμοι στη συνέχεια που θα τους προσλάβουν. Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν χρόνια να πιάσουν δουλειά και είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν αυτή την περιπέτεια», σημείωσε ιδιοκτήτης ΚΕΚ.
Η προκήρυξη για τις θέσεις καθυστέρησε έτσι και αλλιώς σημαντικά να εκδοθεί και υπολογιζόταν πως ωφελούμενοι θα τοποθετούνταν στις θέσεις τους για να αναλάβουν υπηρεσίες, τον Αύγουστο.

Να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα πανελλαδικά αφορά σε 36.500 θέσεις 8μηνης απασχόλησης και καλύπτει δεκάδες ειδικότητες. Οι ωφελούμενοι καλούνται κατόπιν της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από 1 μέχρι 3 υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς.
Με την τελευταία τροποποίηση προβλέπεται υποχρεωτική κατάρτιση 150 ωρών για τους ωφελούμενους ηλικίας μέχρι 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους από 55 ετών και πάνω είναι προαιρετική. Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων – που πάντως περιμένουν εδώ και μήνες την έναρξη των αιτήσεων – ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού. Με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, όπως ισχύει μετά τη μείωση των εισφορών από 1ης Ιουνίου, το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 22 ευρώ ημερησίως και όχι σε περισσότερα από 550 ευρώ μηνιαίως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το