Αθλητισμός

Στην Ακαντέμικα ο Βολιώτης προπονητής Κώστας Σταμέλος

Στόχος του είναι στα 30 του να έχει το UEFA Pro και μέχρι τα 35 του (το αργότερο) να έχει αναλάβει μια πρώτη επαγγελματική ομάδα. Για την ώρα στα 26 του, είναι έτοιμος να αναλάβει την ομάδα Νέων της Ακαντέμικα στην Πορτογαλία. Κι όλα αυτά μετά από δύο χρόνια ως προπονητής και τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας Χαλανδρίου, την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Φρανθίσκο Ζούελα.
Ο λόγος για τον Βολιώτη προπονητή ποδοσφαίρου Κωνσταντίνο Σταμέλο, ο οποίος δουλεύει μεθοδικά, επιμορφώνεται και είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα παρά το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμα τα 27 του χρόνια. Ο νεαρός προπονητής και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, μίλησε στο novasports.gr για το πως κατόρθωσε να βρει συμβόλαιο από μια επαγγελματική πορτογαλική ομάδα.

«Στο τρίτο έτος της σχολής μου, σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών πήγα στην Πορτογαλία και έκανα την ειδίκευσή μου στο ποδόσφαιρο. Μου άρεσε η χώρα και όταν τελείωσα τα ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα πήγα για μεταπτυχιακό στην Πορτογαλία.
Πιο συγκεκριμένα στην ακαδημία της Σπόρτινγκ, όπου δούλεψα πολύ στην βελτίωση της ατομικής απόδοσης, ώστε να πάρω καλύτερη προπονητική εμπειρία κι ενώ είχα ήδη το UEFA Β. Εν συνεχεία έμαθα ότι η Σπόρτινγκ θα ανοίξει ακαδημία στην Ελλάδα και ήρθα σε επαφή με τον Ζουέλα».

Ο Κωσταντίνος Σταμέλος επέστρεψε στην Ελλάδα και δούλεψε στην ακαδημία της Σπόρτινγκ στο Χαλάνδρι. Αυτό μοιάζει καρμικό για τον ίδιο. Αλλά χωρίς σωστή καθοδήγηση και ατομική επιμόρφωση δε θα μπορούσε να κοιτάει μακριά, όπως ο ίδιος τονίζει: «Αυτό που κατάλαβα είναι πως ο Ζουέλα, με αυτά που ο ίδιος πέρασε στο ποδόσφαιρο και αυτά που είδε από τους συμπαίκτες του, αντιλήφθηκε πως ο χώρος δεν είναι τόσο αθώος. Έτσι θέλησε μέσω της εταιρίας του, της Stars of the Future, να το αλλάξει αυτό. Θέλει ουσιαστικά να προετοιμάζει τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα σε περίπτωση που γίνουν επαγγελματίες.
Ωστόσο, επειδή δε θα γίνουν και τα 200 παιδιά της Ακαδημίας επαγγελματίες, θέλει να τα επιμορφώσει, ώστε να μπορούν όταν τελειώσουν την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, να είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα, είτε θέλουν να γίνουν γιατροί, είτε δικηγόροι.

Θέλει δηλαδή, όσοι αποφοιτήσουν από την Ακαδημία, να μην έχουν χάσει το χρόνο τους. Κανείς δεν αναγκάζει κάποιον να παίξει ποδόσφαιρο. Σε όλους αρέσει, αλλά δε θα γίνουν όλοι επαγγελματίες. Η Ακαδημία σε βοηθάει και σε αυτό. Σκεφτείτε ότι τη σεζόν που πέρασε κάναμε σε παιδιά διάφορα μαθήματα ανάλογα με την ηλικία τους.
Για παράδειγμα στα μικρότερα παιδιά κάναμε μαθήματα ποδοσφαίρου και προπονητικής ποδοσφαίρου. Σκεφτείτε λοιπόν, ότι αυτά τα παιδιά που είναι κάτω των 14 ετών διδάσκονται πράγματα που εγώ έμαθα μεγαλύτερος. Άρα, εκείνα θα είναι πιο έτοιμα, αν αποφασίσουν να ασχοληθούν μ’ αυτό σε ακόμα μικρότερη ηλικία.
Σε μεγαλύτερα παιδιά κάναμε μαθήματα οικονομικών και sports management από τα οποία θα πάρουν και πιστοποίηση. Από αυτό και μόνο μπορείτε να αντιληφθείτε, πως παιδιά σε ηλικία 16 ετών γνωρίζουν πράγματα για το αθλητικό management, που δεν γνωρίζουν ακόμα και τεχνικοί διευθυντές επαγγελματικών ελληνικών ομάδων. Μπορούν έτσι, από νωρίς να καταλάβουν πως πρέπει να λειτουργεί σωστά ο χώρος του ποδοσφαίρου και να είναι έτοιμοι όταν βγουν στην αγορά εργασίας».
Κι όλα αυτά, ενώ ήδη ξεκίνησε η απορρόφηση των φοιτητών της Stars of the Future. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στην Ελλάδα. Μιλάμε για ένα δίκτυο πολλών ομάδων με τις οποίες έχει ανοιχτούς διαύλους ο ίδιος ο Ζουέλα.

«Δεν πρόκειται μόνο για την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Μιλάμε για πολλές ομάδες από την Πορτογαλία και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, πέρσι πήγαν 15 παιδιά από την Ακαδημία μας και δοκιμάστηκαν μια εβδομάδα στην Ακαντέμικα. Φέτος δύο από αυτά τα παιδιά θα υπογράψουν συμβόλαιο με την Ακαντέμικα κι άλλο ένα στη Σετούμπαλ.
Εκείνη την εβδομάδα γνωρίστηκα κι εγώ με τους ανθρώπους της Ακαντέμικα. Ήμουν συνέχεια μαζί τους και φέτος ήρθε πρόταση και για μένα να αναλάβω προπονητής της ομάδας Νέων της Ακαντέμικα. Θεωρώ ότι για μένα είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι, καθώς είναι όνειρό μου να γίνω προπονητής ποδοσφαίρου. Οπότε, παράλληλα θέλω να τελειώσω το ΟΥΕΦΑ Α και εν συνεχεία να πάρω το ΟΥΕΦΑ Pro μέχρι τα 30 μου, ώστε να μπορώ να αναλάβω μια επαγγελματική ομάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το