Τοπικά

Στην Αγχίαλο μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών

Εξόρμηση πραγματοποίησαν μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών την Τρίτη 22-8-23, σχεδόν ένα μήνα μετά τις τρομακτικές εκρήξεις των πυρομαχικών της 111 πτέρυγας μάχης και ενώ όλη η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, σε καταστήματα στη Ν.Αγχίαλο όπου μοίρασαν ανακοίνωση και έκαναν πολλές συζητήσεις με τους μαγαζάτορες, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Κάποιοι απ’ αυτούς ανέφεραν: «Ζήσαμε μία φρίκη, από τύχη δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, όταν το ωστικό κύμα έκανε θρύψαλα τις τζαμαρίες των καταστημάτων.» Όπως μας ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών τις τζαμαρίες των καταστημάτων τους που είχαν σπάσει τις άλλαξαν μόνοι τους με δικά τους χρήματα και περιμένουν τώρα να πάρουν τα χρήματα πίσω. Οι επισκευές έπρεπε να γίνουν άμεσα, καθώς τα καταστήματα, πολλά από αυτά γεμάτα με εμπορεύματα, ήταν εντελώς εκτεθειμένα. «Τα ευπαθή προϊόντα μας χάλασαν όλα. Προσπαθούσαμε να τα μεταφέρουμε από δω και από κει για να τα σώσουμε.» μας είπε μια επαγγελματίας. Μια άλλη έμπορος ενδυμάτων μας είπε: « 28 χρόνια έχω το μαγαζί. Ο φετινός ήταν ο χειρότερος Αύγουστος, δεν κάναμε καθόλου δουλειά, οι τουρίστες όλοι έφυγαν».

Επίσης πολύ δυσάρεστο ήταν το γεγονός ότι κάποιος επαγγελματίας έχασε από τη φωτιά το θερμοκήπιό του και περιμένει τώρα την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ , ενώ κάποιος άλλος έπαθε μεγάλη ζημιά γιατί του κάηκαν τα ζώα του.

Η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν αξιοθαύμαστη εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Ο ένας στήριζε τον άλλο. Μέσα και από μαρτυρίες που καταγράψαμε αυτό που μας επισήμαναν για την ώρα των εκρήξεων ήταν πως δεν υπήρχε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, κανένα σχέδιο διαφυγής!

«Πλήρες μπάχαλο, δεν ήξεραν προς τα που να μας στείλουν, όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί , δεν υπήρχε κανένα σχέδιο διαφυγής, ακόμα και το 112 δεν έφτασε σε όλους», είπε χαρακτηριστικά μια κάτοικος της Ν.Αγχιάλου «Τελικά μόνοι μας και με τη βοήθεια των συγχωριανών μας σώσαμε το βιος μας. Νέα παλληκάρια έπαιρναν τα μηχανήματά τους όσα βυτία είχαν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τις πρώτες εκρήξεις ο φόβος μας γιγαντώθηκε, μικρά παιδιά έκλαιγαν. Μας είχαν κατεβάσει όλους στην παραλία».

 

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφερόταν τα εξής:

 

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

Οι εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο ανέδειξε για πολλοστή φορά την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ακόμη και σε κρίσιμα θέματα όπως είναι η ασφάλεια κατοικημένων περιοχών και πολιτών.

Με αφορμή τις εκρήξεις και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν για την αποτροπή νέων αλλά και τη κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η εγκληματική αδυναμία συντονισμού του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση αρνείται σταθερά να χρηματοδοτήσει για να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τα μέσα των συναρμόδιων κρατικών φορέων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αρνείται να στελεχώσει με επαρκές μόνιμο και συνεπώς αποτελεσματικό προσωπικό τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αρνείται επίσης να καταργήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που καταστρέφει τα δάση.

Τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αφενός τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας αλλά και λήψης νέων αναγκαίων πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, των υποδομών, αλλά και των κατοίκων που διαμένουν πλησίον αποθηκών φύλαξης πυρομαχικών.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νομού Μαγνησίας παραμένουν ακόμη ανάστατοι γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων του νομού εξαιτίας της μόλυνσης που προκλήθηκε στο περιβάλλον παραμένουν ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες διοξινών και φουρανίων, καθώς και μικροσωματιδίων.

Οι ρύποι αυτοί, όπως καταγγέλλουν επιστημονικοί φορείς, μπορεί να ενσωματωθούν σε έδαφος, νερό και τροφική αλυσίδα, καταλήγοντας στον άνθρωπο, με προφανείς μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους. .

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Μαγνησίας επίσης για την ύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που όλο και αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια (Ν. Αγχίαλος, βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα) αλλά και για τα σχέδια για τους χώρους αποθήκευσης LNG στον Παγασητικό κόλπο στο Βόλο.

Οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής και περιφερειακής αρχής δεν μπορούν να κρυφτούν καθώς αυτοί εφαρμόζουν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μη λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και προστασίας βάζοντας την ανθρώπινη ζωή στο ισοζύγιο κόστους – οφέλους.

Η κυβερνητική έπαρση (που βασίζεται στην «επιτυχία» της τακτικής του «τρεχάτε ποδαράκια μου», ένα επισφαλές μέτρο της τελευταίας στιγμής) βρίσκεται στον αντίποδα της αυτοθυσίας των πυροσβεστών, των εθελοντών, των κατοίκων. Μια αυτοθυσία ασύμβατη με τις πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τα αναγκαία αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά ή τα αντισεισμικά έργα, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, ο δασικός πλούτος, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή.

 

Καλούμε τις γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους σ’ επαγρύπνηση, σ’ επιφυλακή. Τ’αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά δεν πρόκειται να μετατρέψουν σε στάχτη και την αγωνιστική μας διάθεση, τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 

Ολοκλήρωση της πλήρους και ουσιαστικής καταγραφής όλων των ζημιών απ’ τις πυρκαγιές. Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.

Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση γι’ αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα.
Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κλπ.
Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τη λατρευτή μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ Ετών 77 κηδεύουμε αύριο Δευτέρα…

16 Ιουνίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 16/5

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής:   ΕΡΤ 1 16:00 Πολωνία-Ολλανδία 19:00…

16 Ιουνίου 2024

Ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για αγορά εξοχικής κατοικίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή PKK Constructions Την τάση της ζήτησης κατοικιών στα…

16 Ιουνίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΡ. ΒΑΚΟΥΛΑ

Τον πολυαγαπημένο μας ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΡ. ΒΑΚΟΥΛΑ συντ/χο Ο.Τ.Ε. Ετών 72 κηδεύουμε σήμερα Κυριακή 16 Ιουνίου…

16 Ιουνίου 2024

Πλούσια η δράση των «πολυμήχανων» απατεώνων – Στόχος οι επαγγελματικοί λογαριασμοί Facebook

Τρόπους που δεν φαντάζεται καν ο ανθρώπινος νους, έχουν εφεύρει απατεώνες, προκειμένου, να εξαπατήσουν ανυποψίαστους…

16 Ιουνίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ Ετών 87 κηδεύουμε σήμερα Κυριακή…

16 Ιουνίου 2024