Τοπικά

Στοιχεία σοκ: Μόνο 3 οικοδομές χτίζονται σήμερα στο Βόλο – Στην ανεργία το 90% των οικοδόμων

IMG_0154

Δυο στο Βόλο και μία στη Νέα Ιωνία, είναι όλες κι όλες οι οικοδομές που χτίζονται σήμερα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Στη μία μάλιστα από τις τρεις (φωτό) δεν υπάρχουν σημάδια πρόσφατης δραστηριότητας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών δεν επέτρεψαν το σοβάτισμα και άλλες εργασίες που αφορούν το τελικό στάδιο κατασκευής. Ένα άλλο σημείο όπου μπορεί κάποιος να συναντήσει οικοδόμο είναι το κτίριο Ματσάγγου, το οποίο ανακατασκευάζεται για να φιλοξενήσει δράσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο πάλαι ποτέ δυναμικός κλάδος της οικοδομής, μία από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, έχει πλήρως καταρρεύσει. Το 90% των οικοδόμων – μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας είναι άνεργοι και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην ηλικία των 45-55 ετών. Ελάχιστοι είναι οι οικοδόμοι νεότερης ηλικίας, κυρίως Αλβανοί, αφού οι περισσότεροι έχουν ήδη αναχωρήσει για την πατρίδα τους λόγω έλλειψης εργασίας.
“Μέχρι το 2008 στη Μακρινίτσα κτίζονταν πολλά καινούργια σπίτια ή ανακατασκευάζονταν παλιότερα και το 60% των ιδιοκτητών ήταν Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς. Σήμερα οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι πωλούν τα σπίτια τους έναντι 45.000 και 50.000 ευρώ, όμως κανείς δεν τα αγοράζει”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας Κώστας Σιάρας.
Στο Συνδικάτο τα εγγεγραμμένα μέλη ανέρχονται σε 2500 άτομα εκ των οποίων 250-300 απασχολούνται αυτή την περίοδο, κυρίως σε ανακατασκευές κατοικιών και σε δημόσια έργα, όπως το κτίριο Ματσάγγου ή το έργο της Κάρλας, αλλά ελάχιστοι έχουν πλήρη ασφάλιση. “Φανταστείτε ότι τον Οκτώβριο του 2014 που δόθηκε το οικονομικό βοήθημα, το πήραν 200 άτομα”, ανέφερε ο κ. Σιάρας και πρόσθεσε οτι πρόκειται για βοήθημα που παίρνουν οι οικοδόμοι με ελάχιστα ένσημα (70-160).
Σύμφωνα με τον ίδιο, “η κατάσταση είναι τραγική. Πολλοί άνεργοι οικοδόμοι με κάρτα από τον ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-60 ετών, που διαθέτουν 3000 ένσημα, μπορούν και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι να πάρουν σύνταξη και έτσι έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το