Κόσμος

Στοιχεία – σοκ για τις ανήλικες νύφες στη Γεωργία

Οταν παντρεύτηκε στην τρυφερή ηλικία των 12 είχε όνειρο να σπουδάσει και να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Ομως μόλις έναν χρόνο αργότερα η Λέιλα είχε παρατήσει το σχολείο και μετατράπηκε σε νοικοκυρά.

Οι γάμοι ανηλίκων, τριτοκοσμικό έθιμο που σύμφωνα με τη Unicef αποτελεί βασική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στη Γεωργία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό από ανήλικες νύφες στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το 17% των κοριτσιών παντρεύονται νωρίτερα από την ηλικία των 18, το νόμιμο όριο γάμου, και για να παρακάμψουν τη νομοθεσία οι γεωργιανές οικογένειες τελούν ανεπίσημες θρησκευτικές τελετές σε εκκλησίες, μέχρι η νύφη να φτάσει στη νόμιμη ηλικία για να καταγραφούν και επισήμως.

Πρόκειται για μια παράδοση στη Γεωργία που έχει τις ρίζες της αιώνες πίσω και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή θρησκεία. «Η φτώχεια ή η έλλειψη παιδείας σε συνδυασμό με ριζωμένες πατριαρχικές αξίες και θρησκευτικές πρακτικές είναι οι βασικοί λόγοι σε αγροτικές περιοχές, ενώ σε αστικές -και στην πρωτεύουσα- ο γάμος είναι διέξοδος από δύσκολες καταστάσεις ή ένας τρόπος νομιμοποίησης του δεσμού», ανέφερε η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών Τιφλίδας, Μάγια Μπαρκάια.

Το φαινόμενο των ανήλικων νυφών άρχισε να ανθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς ο εμφύλιος και η ανεργία προκάλεσαν χάος και εντάθηκε το πρόβλημα της απαγωγής νυφών.

Παράδοση
Τη δεκαετία του ’90 οι γονείς συχνά συναινούσαν στον γάμο των ανήλικων θυγατέρων τους για να αποτρέψουν την απαγωγή τους. Η συνήθεια αυτή έγινε τελικά παράδοση.

Το συγκλονιστικό είναι ότι απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (μόνο το 76,6% των παντρεμένων γυναικών 15-19 ετών χρησιμοποιούν αντισύλληψη) οι ανήλικες νύφες μένουν έγκυοι αμέσως μετά τον γάμο τους, ακόμα και κάτω από την ηλικία των 14 ετών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το