Τοπικά

Στοιχεία σοκ: 99 αυτοκτονίες σε όλη τη Θεσσαλία μέσα σε τρία χρόνια

Κάθε ημέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί.

Το σοκαριστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχειά που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. και παρουσιάζονται στη HuffPost Greece για τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις αυτοκτονίες.
Mάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο περιστατικά αυτοχειρίας νέων ατόμων: η περίπτωση ενός κοριτσιού 16 ετών στη Γλυφάδα και ενός 26χρονου φοιτητή στα Φάρσαλα.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας έρχεται έβδομη σε σειρά κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αυτοκτονιών το διάστημα 2013-2015. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια συνολικά 99 αυτοκτονίες και ειδικότερα 32 το 2014, 30 το 2014 και 37 το 3015.
Στο σύνολο της χώρας, οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Τι λένε τα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία των αυτόχειρων

«Από τα στατιστικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε ηλικίες άνω των 41 ετών. Και εμπειρικά, μπορώ να σας πω, ότι καταγράφουμε μία με δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Πρόκειται για δυσάρεστα περιστατικά που τις περισσότερες φορές για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιοποιούνται. Όσο για τις απόπειρες αυτοκτονίας είναι σίγουρα τρομακτικά πολλές και δεν μπορούν να καταγραφούν στο σύνολό τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συγγενείς πολλές φορές υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν ενημερώνουν τις Αρχές. Αντίστοιχα, συχνά πολλά περιστατικά συγχέονται με ατυχήματα και δεν μπορούν να διαγνωστούν ως αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πτώση στη θάλασσα, καθώς και ένας θάνατος στην άσφαλτο. «Δεν ξέρουμε εάν αυτός που πέφτει στη θάλασσα ζαλίστηκε ή το έκανε συνειδητά. Επίσης στο δρόμο, κάποιος μπορεί να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και να προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο, αλλά μπορεί και να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Σε περίπτωση που διαγνωστεί μία αυτοκτονία μετά τη νεκροψία – νεκροτομή, τότε οι ιατροδικαστές δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «αυτοκτονία» στο πόρισμά τους. Όπως εξηγεί ιατροδικαστής, «είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η αυτοχειρία στιγματίζει μία οικογένεια ενώ υπάρχει και διαφωνία με την εκκλησία».

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το