Τοπικά

Στοιχεία σοκ: 6 στους 10 που περνούν κάθε εβδομάδα την πόρτα της Πνευμονολογικής έχουν καρκίνο

πνεύμονες τσιγάρα

Στοιχεία σοκ από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Έξι ασθενείς την εβδομάδα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα. Όπως ανέφερε στην e-thessalia.gr ο διευθυντής της Κλινικής ΚωνσταντίνοςΓουργουλιάνης, στο πλαίσιο βρογχοσκοπήσεων και λήψεων δειγμάτων στην πορεία για βιοψία, προκύπτει αυτό το υψηλότατο ποσοστό προσβολής ατόμων από την ασθένεια. Στο πλαίσιο βρογχοσκοπήσεων που εκτελούνται διαπιστώνεται ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων εμφανίζουν καρκίνο στον πνεύμονα καθώς οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν αμείωτα και ο καρκίνος του πνεύμονα έρχεται πρώτος σε διαγνώσεις ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον επισήμανε ότι οι Έλληνες, ειδικά οι άνδρες, ξεκινούν το κάπνισμα σε νεαρότερη ηλικία. “Είμαστε υπανάπτυκτοι αναφορικά με το κάπνισμα. Ενώ στην Ευρώπη διαπιστώνεται μια μείωση των περιστατικών καρκίνου που προκαλεί το κάπνισμα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυξάνεται. Σαν να ζούμε στη Νιγηρία ή την Αίγυπτο, χώρες γενικότερα που θεωρούμε ότι είναι υπανάπτυκτες”, επισήμανε ο κ. Γουργουλιάνης.

Εκτός από το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης της ασθένειας. Επίσης, το πόσιμο νερό που σε κάποιες περιοχές είναι πλούσιο σε αρσενικό θεωρείται ότι ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Πάντως, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εμφανιστεί και σε άτομα στα οποία δεν συντρέχουν αυτοί οι  παράγοντες κινδύνου – συμπεριλαμβανομένων και ατόμων  που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, αλλά είναι επίσης και μία από αυτές που μπορούν να προληφθούν.
 Με δυο λόγια: μην καπνίζετε. Και αν το κάνετε, ζητήστε βοήθεια για να το κόψετε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το