Ελλάδα

Στοιχεία που ανατριχιάζουν: Ένα στα πέντε Ελληνόπουλα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία της παιδικής κακοποίησης που αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τη ΜΚΟ «Eliza».

Τα ερευνητικά στοιχεία που έρχονται κυρίως από την Αμερική δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος και στη χώρα μας, το οποίο παίρνει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε ανηλίκους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και προβολή σε αυτό πορνογραφικού υλικού μέχρι και βιασμό, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς είναι αποτέλεσμα των ελλιπών επίσημων στοιχείων καταγραφής, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα νούμερα κατά πολύ. Σε μεγάλη έξαρση είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσω του Ιντερνετ είτε με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, είτε με εξαπάτηση του παιδιού και μετά τον εκβιασμό του.

Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως πέντε ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο.

Εκπαίδευση για… «Ασφαλές Αγγιγμα»

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τη ΜΚΟ «Eliza» με σκοπό να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας. Μέχρι το τέλους του 2018 περίπου 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και τρίτης δημοτικού θα έχουν μάθει μέσα από το κουκλοθέατρο να διακρίνουν ποιο είναι το ασφαλές άγγιγμα από έναν ενήλικο και ποιο όχι, να αντιστέκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να επικοινωνούν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά όμως εκπαιδεύονται και οι δάσκαλοι και οι γονείς.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη, το μεγάλο δηλαδή κενό που καταγράφεται στη χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όλο το φάσμα που αφορά ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «Eliza».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απεργία από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος Μαουσίδης Σεραφείμ, ο Γεν. Γραμματέας Πρεμέτης Παύλος καθώς και όλο το ΔΣ του…

4 Δεκεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι νέες τιμές των διοδίων από 1η Ιανουαρίου

Πιο «τσουχτερό» γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το κόστος μετακίνησης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Οι…

4 Δεκεμβρίου 2023

Διημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης «Θέατρο και δημοκρατία: εκπαιδευτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»

Η δημοκρατία, όπως σημειώνει ο Dewey (2016)1, «είναι πρωτίστως ένας τρόπος του κοινωνικού ζην, μιας…

4 Δεκεμβρίου 2023

Δράση της ΤΟΜΥ Αγριάς στο Γηροκομείο Βόλου

Οι επαγγελματίες υγείας κα Γάτου Ευαγγελία (Επισκέπτρια Υγείας) και η κα Λαδέρη Βασιλική (Κοινωνική Λειτουργός…

4 Δεκεμβρίου 2023

Eπίσκεψη του Συλλόγου Θαλασσαιμίας σε σχολεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίa

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας συμμετέχει στο Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας που συγκροτήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του…

4 Δεκεμβρίου 2023

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Lng στον Παγασητικό

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου η τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ όπου…

4 Δεκεμβρίου 2023