Τοπικά

Στοιχεία για τη λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών κεραιών συγκεντρώνει ο Δήμος Βόλου

Στο στάδιο της επεξεργασίας και διασταύρωσης σειράς στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των κεραιών που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και σε Μελισσάτικα – Γλαφυρές, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες, ενώ έχουν παραληφθεί στοιχεία από ΕΣΡ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των μισθωτικών συμβάσεων και τυχόν αυθαίρετες χρήσεις των δημοτικών εκτάσεων.

 

Στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια εγκαταστάσεις κεραιών ραδιοτηλεοπτικής, τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες βρίσκονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας των πρώην Δήμων Αγριάς, Πορταριάς, Ν. Ιωνίας και πρώην Κοινότητας Μακρινίτσας και συγκεκριμένα στις θέσεις «Πυργάκι», «Αηδονάκι», «Χάνια», «Πλιασίδι», «Αλυκόπετρα» και «Σαρακηνός» Πηλίου, καθώς και στις περιοχές Μελισσατίκων και Γλαφυρών. Σε ό,τι αφορά το πάρκο κεραιών που λειτουργεί στη θέση «Σωρός» Ν. Παγασών η διαχείριση του ανήκει στην υπό εκκαθάριση ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΙΩΛΚΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ Α.Ε.» του πρώην Δήμου Ιωλκού. Μετά την ισχύ του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) τα ανωτέρω ακίνητα, στα οποία υφίστανται οι εγκαταστάσεις κεραιών ραδιοτηλεοπτικής, τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και κινητής τηλεφωνίας περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδ. Ζέρβας, «το θέμα των κεραιών έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλες τις δημοτικές αρχές, οι οποίες πιθανώς δεν είχαν την πολιτική βούληση οριστικής και ουσιαστικής επίλυσης του θέματος, που προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του Δήμου. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε, διαπιστώθηκαν καταρχάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες προβλήματα στην εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ως άνω εγκαταστάσεων, με συνέπεια να μην υπάρχουν σαφή και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό, τη θέση και τον χρόνο λήξης ή μη των μισθωτικών συμβάσεων των υφιστάμενων κεραιών».

Με βάση τα προαναφερόμενα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω έρευνα και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι παρακάτω ενέργειες:

-Διενηργήθηκε αυτοψία από αρμοδίους υπαλλήλους της υπηρεσίας ηλεκτροδότησης, οι οποίοι κατέγραψαν στις ανωτέρω θέσεις όλους τους μετρητές ηλεκτροδότησης.

-Προμηθεύτηκαν από το Ε.Σ.Ρ. κατάσταση των εν λειτουργία σταθμών τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

-Προμηθεύτηκαν κατόπιν εισαγγελικής εντολής από τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ στοιχεία των ως άνω υφισταμένων μετρητών ηλεκτροδότησης προς διασταύρωση.

-Έλαβαν πλήρη στοιχεία από τη δήλωση κεραιοσυστήματος ραδιοφωνικών σταθμών σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (keraies.eett.gr) και

-παρέλαβαν αναλυτικά στοιχεία εταιρικών και ατομικών φακέλων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και διασταύρωσης των εν λόγω στοιχείων, για να διαπιστωθεί ο αριθμός των κεραιών που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα, το καθεστώς των μισθωτικών συμβάσεων (ορισμένου ή αορίστου χρόνου) και τυχόν αυθαίρετες χρήσεις των δημοτικών εκτάσεων, προκειμένου να κληθούν οι εμπλεκόμενοι και να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, «στόχος είναι να έχει διευθετηθεί το θέμα των κεραιών μέχρι το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου».

Να αναφερθεί, επιπροσθέτως ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου προχώρησε την τελευταία διετία σε μισθώσεις δημοτικών ακινήτων κατόπιν δημοπρασίας σε ό,τι αφορά μισθωτικές συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας και της DIGEA.

Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το