Τοπικά

Στη Βουλή το θέμα της ΑΓΕΤ από τον Κώστα Στεργίου – Εταιρεία και δήμος Βόλου στο “στόχαστρο” του βουλευτή

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου για την  καύση αποβλήτων από την  ΑΓΕΤ Ηρακλής Βόλου. Η ερώτηση αναφέρει:  “Πρόσφατα αναρτήθηκε η υπ’ 9999/24.2.17 ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ, 4η από το 2014, που ολοκληρώνει την καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία περιβαλλοντική αδειοδότηση καύσης αποβλήτων στην υπόψη τσιμεντοβιομηχανία, με βάση την οποία:
– Τετραπλασιάζεται με σαθρή αιτιολογία το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (ΤΟC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3, και παραμένει ο τετραπλασιασμός του SO2 από 50mg/m3 σε 200 mg/m3.
– Ενεργοποιείται η δυνατότητα καύσης 200.000 τον/έτος RDF μέσω «αναβάθμισης» των λιμενικών εγκαταστάσεων, εισαγόμενα από το εξωτερικό, και δημιουργούνται πρόσθετες επιπτώσεις από τη διακίνηση των φορτίων αυτών.
– Ολοκληρώνεται, με τις πλάτες της δημοτικής Αρχής, η εγκατάσταση ως εν δυνάμει τεράστια μονάδα καύσης αποβλήτων 1.737.000 τον/έτος! Οι 1.015.000 τον αποτελούν απορριμματικά καύσιμα και οι 722.000 τον απορριμματική πρώτη ύλη, μεταξύ αυτών και διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά! Ποσότητες και υλικά που αντιφάσκουν ακόμη και με τις φιλομονοπωλιακές – και φιλικές προς την καύση -κατευθύνσεις των αντιλαϊκών ΕΣΔΑ («Οι τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας δύνανται να απορροφήσουν ως και 480.000 t RDF/SRF ετησίως») και ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας (προβλέπεται η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης μόνο βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας).
– Τίθενται περιβαλλοντικοί όροι που αγνοούν τεκμηριωμένες υποδείξεις για την επικινδυνότητα των εκπεμπόμενων διοξινών/φουρανίων και άλλων αέριων ρύπων κατά την καύση απορριμματικών καυσίμων στις τσιμεντοβιομηχανίες.
– Μπροστά στο επιχείρημα του μονοπωλιακού Ομίλου για την «επίτευξη οικονομιών κλίμακας» και τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» αφήνεται στη μοίρα του το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και η ευρύτερη περιοχή, που βομβαρδίζεται ήδη με 21.000.000 m3 επικίνδυνων απαερίων τσιμεντοκλιβάνων ημερησίως.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς προτίθεται να ενεργήσει για την ακύρωση όσων όρων της υπόψη ΑΕΠΟ και των προηγούμενων, προικίζουν τον όμιλο με τη δυνατότητα καύσης απορριμματικών αποβλήτων”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το