Ελλάδα

Εισαγγελική έρευνα για το «plan B»

var

Τη διενέργεια κατεπείγουσας ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να ερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που έγιναν σε βάρος μη πολιτικών προσώπων – συνεργατών του τ. υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη γύρω από το «Plan B» με σχεδιαζόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων (των ΑΦΜ των πολιτών) κ.λπ.

Παράλληλα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη διαβίβασε στη Βουλή και τρίτη μηνυτήρια αναφορά κατά του Γ. Βαρουφάκη (από τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο) που επιδιώκει να κινηθεί σε βάρος του η νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών για την όλη στάση του κατά το διαπραγματευτικό στάδιο, αλλά και για την προσπάθεια υλοποίησης του «Plan B» με παραβίαση προσωπικών δεδομένων με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και νόμισμα.
Οι εισαγγελικές αρχές μελετούν προσεκτικά τις μηνυτήριες αναφορές, τα σχετικά δημοσιεύματα, την ομιλία και την αρθρογραφία του τ. υπουργού αλλά και δηλώσεις συνεργατών του, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης.
Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος ανέθεσε την έρευνα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρ. Ντζούρα, που την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάρει τις πρώτες καταθέσεις, εξετάζοντας και τους 6 δικηγόρους που υπογράφουν τις μηνυτήριες αναφορές (Δ. Βερβεσός, Θ. Καμενόπουλος, Μ. Καλαντζόπουλος, Κ. Σταμαδιάνου, Α. Βγότζας, Π. Γιαννόπουλος).
Αρχικό μέλημα των εισαγγελικών αρχών είναι να προσδιοριστεί η ομάδα των 5-6 συνεργατών του τ. υπουργού για να κληθούν για εξηγήσεις, εφόσον προκύψουν σε βάρος τους επαρκείς ενδείξεις για τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι εάν έγινε ή έστω επιχειρήθηκε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών (με υποκλοπή των ΑΦΜ των φορολογουμένων, με ανεπίτρεπτη «εισβολή» στο λογισμικό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ.λπ.), από πρόσωπα που δεν είχαν τέτοια αρμοδιότητα ή εξουσία.
Η ΕΔΕ
Στη φάση αυτή καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η ΕΔΕ που διενεργείται ύστερα από εντολή της Γ. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) δεν θα παρέμβει προς το παρόν, αλλά εφόσον η ΕΔΕ και η εισαγγελική έρευνα καταδείξουν ότι υπήρξε πράγματι παρέμβαση ανεπίτρεπτη, ή κάποιες προπαρασκευαστικές πράξεις. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να ερευνηθεί ο Γ. Βαρουφάκης λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό οι εισαγγελικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή και τις δηλώσεις συνεργατών του Γ. Βαρουφάκη, όπως του γ. γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Μ. Χατζηθεοδώρου, που κρατώντας αποστάσεις δήλωσε ότι δεν σχεδιάστηκε ούτε επιχειρήθηκε κανενός είδους επέμβαση στα συστήματα της Γραμματείας. Αντίστοιχα αξιολογούν και τις δηλώσεις του Αμερικανού καθηγητή – συντονιστή της ομάδας Τζ. Γκάλμπρεϊθ σχετικά με το «Plan B», τη συνεργασία με προφυλάξεις και κρυπτογραφημένα e-mails κ.λπ.
Σε περίπτωση που η εισαγγελική έρευνα καταδείξει κάποια αξιόποινη πράξη (π.χ. παραβίαση δεδομένων), θα ασκηθούν διώξεις κατά των μη πολιτικών προσώπων και εφόσον κατατεθεί ή βεβαιωθεί ότι υπήρξε εντολή του τ. υπουργού, η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί αμελλητί και χωρίς αξιολογήσεις στη Βουλή. Αν δεν βεβαιωθούν έστω κάποιες προπαρασκευαστικές πράξεις, θα καταλήξει στο αρχείο.
Στη Βουλή, πάντως, όπου θα ανακοινωθούν οι μηνυτήριες αναφορές κατά του Γ. Βαρουφάκη για να κριθεί ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες, στάλθηκε και η τελευταία μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Π. Γιαννόπουλου. Σ’ αυτήν καταλογίζει στον τ. υπουργό ότι «παραβίασε ευθέως και ανερυθριάστως την πολιτική και νομική εντολή του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού» με αποτέλεσμα «ανυπολόγιστη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον» και «δυσμενείς συνέπειες σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Επίσης καταλογίζει ότι, χωρίς να λάβει πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, προετοίμαζε με συστηματικότητα, μυστικότητα και συνωμοτικότητα ερήμην του λαού, εναλλακτικό σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος, υλοποιώντας ηλεκτρονικό πραξικόπημα εκτός των ορίων της νομιμότητας, με θρασύτητα και αμετροέπεια, αφού εκφράζοντας τις θέσεις του (σε διεθνές φόρουμ) δήλωνε έτοιμος να τις διαψεύσει.
Στη μηνυτήρια αναφορά ο τ. υπουργός επικρίνεται επίσης ότι άσκησε τα υπουργικά του καθήκοντα με ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το