Ελλάδα

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι την απευθείας ανάθεση 500 εκατ. για αεροπλάνα

vouli

Στην Βουλή φέρνει το Ποτάμι το θέμα με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακατασκευή πέντε παλαιών αεροσκαφών, με σκοπό την ανθυποβρυχιακή άμυνα της χώρας.

Μάλιστα και το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση με σκληρή ανακοίνωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός με ερώτηση που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο καλούν τους υπουργούς Εθνικης Ανυνας και Οικονομικών Πάνο Καμμένο και Γιάννη Βαρουφάκη αντίστοιχα να απαντήσουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως σε τι βαθμό η χώρα μπορεί να διαθέσει εν μέσω κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης κονδύλια τέτοιου ύψους, καθώς και το αν η ανθυποβρυχιακή άμυνα της Ελλάδας αποτελεί το κυριότερο προς επίλυση ζήτημα της αμυντικής μας πολιτικής.

Η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Θέμα: «Συμφωνία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Εντύπωση προκαλεί η, εντός μόλις δύο μηνών, οβιδιακή αλλαγή στάσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφορικά με το θέμα των καταβαλλόμενων κονδυλίων για εξοπλιστικές δαπάνες και μάλιστα εν μέσω κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες κυριακάτικης εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε κονδύλι ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να ανακατασκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν πέντε παλαιά αεροσκάφη για τις ανάγκες της ανθυποβρυχιακής άμυνας της Ελλάδας.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από 10 σχεδόν χρόνια και μάλιστα η Κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά προς την πραγμάτωσή του, με απευθείας ανάθεση και διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα με την εταιρεία Lockheed Martin.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προηγουμένως δεν είχε ενημερωθεί ούτε η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Για την πραγμάτωση της παρούσας συμφωνίας δεν αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι με τον πολυδιαφημισμένο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα δοθούν μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ στους χειμαζόμενους από την κρίση Έλληνες πολίτες.

Δεδομένου ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αντιλαμβάνεται την ανάγκη συνέχειας του κράτους μόνο σε τέτοια ζητήματα, οριακά νόμιμων συμφωνιών και δεσμεύσεων.

Δεδομένου ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών σημαίνει και παράλληλη μείωση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος, το οποίο αποτελεί την προμετωπίδα της ρητορικής του κυβερνώντος κόμματος.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί το δίλημμα της καταβολής των δόσεων στους εταίρους ή της καταβολής μισθών και συντάξεων.

Δεδομένου ότι η προσέγγιση της παραδοσιακά φίλης και συμμάχου ΗΠΑ δεν προαπαιτεί παράλληλα και την προσφορά από πλευράς μας, τέτοιων εξοπλιστικών συμφωνιών – μαμούθ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος ο λόγος για τον οποίο προέβησαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε μια τέτοια συμφωνία;

2. Γιατί δεν συγκλήθηκε προηγουμένως η αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής;

3. Στη συγκεκριμένη συγκυρία οι αμυντικοί εξοπλισμοί τέτοιας τάξης μεγέθους αποτελούν την απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα;

4. Είναι η ανθυποβρυχιακή προστασία της χώρας μας το μείζον αμυντικό μας θέμα;

Σκληρή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα non paper της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου υπερασπίζεται με σειρά σημειωμάτων την απόφαση της να αναθέσει απευθείας και ταχύτατα στην αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν τον εκσυγχρονισμό πέντε παλιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 35 ετών, με προϋπολογισμό 500 εκατ. δολ.

Επικαλείται προς το σκοπό αυτό, στρατιωτικά μεν, την ανάγκη επιτήρησης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αναπτυξιακά δε, την ανάγκη να υπάρχει αντικείμενο για τη λειτουργία της ΕΑΒ.

Γιατί όμως η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της παρούσας Βουλής, χωρίς δηλαδή να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία;

Υπό συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση πώς δικαιολογείται να διαθέτεις 500 εκατ. δολ. για εκσυγχρονισμό παλιών ελικοφόρων αεροσκαφών επιτήρησης;

Δεν υπήρχαν λύσεις άμεσης εφαρμογής για την επιτήρηση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου με τη διακλαδική συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας;

Θυμούνται οι κυβερνητικοί παράγοντες τι έλεγαν για τέτοια θέματα μέχρι τις εκλογές;

Η κυβέρνηση που επικαλείται το επιχείρημα ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας είναι κρίσιμα για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου, αντιλαμβάνεται μήπως αναδρομικά ότι τα υποβρύχια είναι – σύμφωνα με ομόφωνες αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου – πολύ πιο κρίσιμα όχι μόνο για την επιτήρηση, αλλά και για την αποτελεσματική υπεράσπιση του χώρου αυτού;

Η κυβέρνηση που επικαλείται ότι είναι κρίσιμο να υπάρχουν προγράμματα του ΠΝ για να έχει δουλειά η ΕΑΒ ( που τροφοδοτείται κυρίως από την ΠΑ), αντιλαμβάνεται μήπως αναδρομικά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν προγράμματα του ΠΝ που δίνουν δουλειά στα ναυπηγεία ;

Συνειδητοποιεί ο κ. Τσίπρας ότι το ποσό των 500 εκατ. δολ. που η κυβέρνηση του διέθεσε για τον εκσυγχρονισμό απλών αεροσκαφών επιτήρησης ( χωρίς δηλαδή οπλικά συστήματα ) ηλικίας 25 ετών, είναι μεγαλύτερο από το πόσο που απαιτήθηκε για να αντικατασταθεί ο εκσυγχρονισμός παλιών υποβρυχίων με την κατασκευή ολοκαίνουργιων με πλήρη οπλικά συστήματα;

Τους θυμίζουν τίποτα τα ερωτήματα αυτά; Κάποια από τις εύκολες και χυδαίες συκοφαντίες τους;

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το