Τοπικά

Στη Θεσσαλία είμαστε υποψιασμένοι σε πανδημίες – Συνέντευξη του παθολόγου-λοιμωξιολόγου Άγγελου Στέφου

Δρακόντια μέτρα έχουν ληφθεί τις τελευταίες μέρες από το κράτος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19, o οποίος ορίστηκε πλέον ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 118.000 σε 114 χώρες και οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 4.291. Με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Άγγελος Στέφος μιλά στη «Θ» απαντώντας σε βασικά ερωτήματα γύρω από το θέμα του κορωνοϊού, το οποίο ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την παγκόσμια υγεία και εν συνεχεία την παγκόσμια οικονομία. Ποια μέτρα λοιπόν θα πρέπει να λάβουν οι πολίτες; Το κράτος έχει χειριστεί σωστά τη κατάσταση; Και πότε τελικά θα αρχίσει να εξασθενεί ο ιός;

Συνέντευξη: ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Τι μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, ώστε να προστατευθούν από τον ιό;
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις επαφές με άλλους ανθρώπους και είναι πολύ σημαντικό επίσης να εφαρμόζουν σωστή υγιεινή των χεριών και να μην ακουμπάνε άσκοπα το πρόσωπό τους.

Πώς εξηγείτε τον αριθμό των νεκρών στην Ιταλία, δεδομένου ότι ξεπεράσει τους 1.000;
Δεν το γνωρίζουμε αυτό. Προφανώς υπάρχει μεγάλη επέκταση στον πληθυσμό και έχουν αυξηθεί και οι νεκροί. Αυτό όμως σημαίνει ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν περισσότεροι προσβεβλημένοι. Στην Ιταλία ξέφυγε πολύ η κατάσταση. Μάλλον δεν έχουν πάρει τα μέτρα, που πήρε η Ελλάδα, τα οποία να τονίσουμε δεν είναι μέτρα, για να μην κολλήσουμε, αλλά για να γίνει επιβράδυνση του ιού. Σε όλες τις χώρες όμως θα πάει, αλλά προσπαθούμε, ώστε να μη εξαπλωθεί τόσο το φαινόμενο αυτό.

Θεωρείτε, πως μπορεί να υπάρξει ανάλογη κατάσταση και στη χώρα μας;
Πιστεύω πως δεν θα έχουμε διαφορά με τον γενικότερο κόσμο, δηλαδή θα είμαστε στα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με τις άλλες χώρες. Βέβαια για να το πούμε αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη αυτή η περίοδος, γιατί μπορεί από εκεί που αυξάνονται οι νεκροί, να αρχίσουν ξαφνικά να μειώνονται.

Ο κρατικός μηχανισμός πιστεύετε, πως έχει δράσει μέχρι στιγμής σωστά;
Εννοείται, πως έχει δράσει σωστά. Αυτά που έχουν γίνει είναι μέτρα ανάσχεσης και μόνο. Καλά κάνουν, διότι δεν έχουμε σύστημα υγείας πλούσιο, αλλά είναι αρκετά ταλαιπωρημένο. Όσον αφορά όμως τη Θεσσαλία έχουν γίνει πράγματα, που δεν είχαν πραγματοποιηθεί σε άλλες πανδημίες, όπως στη γρίπη του 2009, δηλαδή είμαστε πιο υποψιασμένοι.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση της πανδημίας; Ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν πλέον αφού είμαστε σε καθεστός πανδημίας, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Υγείας κ. Κικίλια;
Πλέον ορίστηκε πανδημία, οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε προσπάθειες απομόνωσης, αλλά προσπάθεια μείωσης της ταχύτητας μετάδοσης και προφύλαξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Προσπαθείς ουσιαστικά να προετοιμάσεις τα συστήματα υγείας.

Ποιές είναι οι πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;
Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι σακχαροδιαβητικοί, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγιακά νοσήματα, οι μεταμοσχευμένοι, οι καπνιστές με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι καρκινοπαθείς που παίρνουν χημειοθεραπεία.

Στους ασθενείς που νοσούν δίνετε κάποια προτεραιότητα;
Θεωρητικά δεν υπάρχει επιλογή, τους θεραπεύουμε όλους το ίδιο. Τώρα αν γίνει μαζικό το φαινόμενο, δεν ξέρω τι θα γίνει. Ποτέ μέχρι τώρα δεν κάναμε επιλογή, το ίδιο και τώρα. Εμείς κάνουμε αυτό, που μπορούμε.

Πότε πιστεύετε ότι θα εξασθενήσει ο ιός; Οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρείτε πως θα συμβάλλουν θετικά;
Ο καλός καιρός συμβάλει στην εξασθένηση, διότι ο ιός ζει λιγότερο, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, επομένως και η μετάδοση θα είναι πιο δύσκολη. Βέβαια υπάρχουν ερωτήματα πάνω σ’ αυτό, γιατί υπάρχουν και κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο, που έχει υψηλότερη θερμοκρασία. Επομένως όλοι πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο, καθώς δεν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, θα βγαίνουμε έξω και ο ιός θα ζεί λιγότερο, οπότε δεν θα μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Οι απόψεις της κ. Γιαμαρέλλου σχετικά με τη θεία κοινωνία, σας βρίσκουν σύμφωνο;
Εμένα με βρίσκει σύμφωνο η άποψη του κ. Σύψα. Εγώ θα μιλήσω επιστημονικά και όχι υποκειμενικά. Η κ. Γιαμαρέλλου είπε τη γνώμη της, δεν μας αφορά η πίστη του καθενός. Ο κάθε άνθρωπος κάνει ότι νομίζει. Εγώ μιλάω επιστημονικά και ξέρω ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και το κουτάλι, αυτά είναι επιστημονικά δεδομένα, όλα τα υπόλοιπα είναι θεολογικά. Δεν επεμβαίνω στα θεολογικά, όπως και η εκκλησία δεν επεμβαίνει στα επιστημονικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το