Τοπικά

Στη Σύρο το 3ο ΓΕΛ Βόλου – Πρόγραμμα για βιώσιμη ανάπτυξη και βιομηχανική κληρονομιά

Μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου συμμετείχαν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Βιώσιμη ανάπτυξη: Η βιομηχανική κληρονομιά του Βόλου» που στόχευε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας και στη γνωριμία και κατανόηση της αειφορικής διαχείρισης μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές επισκέφτηκαν την πανέμορφη Σύρο συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αραμπατζή Δημήτριο και τις εκπαιδευτικούς κ. Γιαννίρη και κ. Βέτσικα.
Στη διάρκεια της παραμονής τους απόλαυσαν την φιλοξενία των κατοίκων της Σύρου και ήρθαν σε επαφή με τον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού. Μετά από την επίσκεψη στον ορθόδοξο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου βρίσκεται η ομώνυμη αγιογραφία, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, φιλοξενηθήκαν στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Σύρου, εμβληματικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, όπου και ξεναγηθήκαν. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις στο Βιομηχανικό Μουσείο όπου ξεδιπλώθηκε η ιστορία των βιομηχανιών της Σύρου που αποτέλεσε στο παρελθόν το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο του ελληνισμού, σε τοπικό παραδοσιακό λουκουμοποιείο, στο παλαιό λοιμοκαθαρτήριο, στη Στέγη Μικρασιατικού Πολιτισμού (η Σύρος υποδέχτηκε τεράστιο αριθμό προσφύγων μετά την μικρασιατική καταστροφή), στο περίφημο Θέατρο Απόλλων (μικρογραφία του La Scala στο Μιλάνο), στον Καθολικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στο Ναυπηγείο Νεώριον που αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης βιομηχανικής ανάπτυξης της Σύρου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν επίσης στους σύγχρονους χώρους των εργαστηρίων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης ΠροΪόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενημερώθηκαν για τις προοπτικές που εξασφαλίζει το εν λόγω τμήμα.
Το πρόγραμμα αυτό είχε πολυεπίπεδα οφέλη για τους μαθητές και τις μαθήτριες αφού τους βοήθησε να γνωρίσουν τα παλιά βιομηχανικά κτίρια της πόλης, την ιστορία τους, τη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή και τις νέες χρήσεις τους, αλλά και να κατανοήσουν την ανάγκη διατήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας και ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη ανάπτυξη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το