Τοπικά

Στη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών το Ξεκίνημα Βόλου

Στην αυριανή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στις 8μ.μ., ενάντια στην καύση σκουπιδιών θα συμμετέχουν τα μέλη από το Ξεκίνημα Βόλου. Στην ανακοίνωσή του το Ξεκίνημα αναφέρει:

“Η ΑΓΕΤ (που ανήκει στην ιδιωτική πολυεθνική Holcim-Lafarge) απέκτησε τη δυνατότητα να καίει σκουπίδια με βάση τους νόμους που ψήφισαν και τις άδειες που χορήγησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να μετατρέψει το Βόλο σε αποτεφρωτήρα της ΝΑ Ευρώπης. Κι αυτό για να αυξάνονται τα κέρδη της Holcim-Lafarge. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2017 τα κέρδη της πολυεθνικής από το σύνολο των δραστηριοτήτων της έφτασαν τα 5 δις ευρώ!
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, με το που ανέλαβε ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η καύση σκουπιδιών την βέβαια βάφτισε «κυκλική οικονομία» και «ενεργειακή αξιοποίηση». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου.
Η Περιφέρεια έπρεπε να έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο μέτρησης της αέριας ρύπανσης, να κάνει τακτικούς ελέγχους στο έδαφος για βαρέα μέταλλα, να ελέγχει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για διοξίνες και φυσικά να μην προωθεί το σχέδια για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF/RDF (αφυδατωμένα σκουπίδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε πλαστικά) από το Δήμο Βόλου. Επιπλέον, η Περιφέρεια και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί θα έπρεπε να έχουν βρει ποιος είναι υπεύθυνος για την καθημερινή μυρωδιά καμένου πλαστικού και φυσικά να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές, ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανίας που είναι υπεύθυνη, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο.
Η δημοτική αρχή Μπέου-ΝΔ ουσιαστικά λειτουργεί προς όφελος της ΑΓΕΤ-Lafarge. Επί πέντε χρόνια δεν εγκατέστησε ένα ολοκληρωμένο-οικολογικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη – με διαλογή στην πηγή σε ξεχωριστούς κάδους, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κοκ. Αντίθετα, προωθεί τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία θα παράγει δευτερογενές καύσιμο RDF-SRF με τελικό αποδέκτη τους κλιβάνους της ΑΓΕΤ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το