Τοπικά

Στη Σκιάθο οι συνεδριάσεις του Οργανισμού των Σημαντικών Μνημείων της Ευρώπης

Στις 11 και 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Skiathos Palace στη Σκιάθο, και την υποστήριξη των Skiathos Palace Hotel, Olympic Air/Aegean, Dolphin of Skiathos, Islea Hospitality Group και Hellenic Seaways. Οι Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης_Association Significant Cemeteries Europe (ASCE) http://www.significantcemeteries.org με τη συμμετοχή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκε από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τη δράση της στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα της Διαδρομής των Κοιμητηρίων. Ο Οργανισμός επαίνεσε την Διεύθυνση για τις ενέργειές της χάριν στις οποίες δέκα Δήμοι της χώρας με κηρυγμένα ως ιστορικούς τόπους κοιμητήρια πρόκειται να συμμετέχουν στη Διαδρομή. Ο Οργανισμός παρουσίασε το παράδειγμα στους Υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνοντάς τους να ενεργήσουν αντίστοιχα, με πρότυπο τη μεθοδευμένη και αποτελεσματική δράση της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στις Συνεδριάσεις πήραν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις εξής χώρες: Νορβηγία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Ελλάδα.


Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετείχε η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρουσίασε την ενεργή δράση και συμμετοχή της Διεύθυνσης στο Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών δίνοντας έμφαση στην Διαδρομή των Κοιμητηρίων, την οποία έμπρακτα και αδιάλειπτα έχει στηρίξει στην προσπάθειά της να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντική άλλωστε είναι η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού, με θέμα: Ancient Greek Art and European Funerary Art» το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με την Απόφαση Ω5ΛΝ4653Π4-ΓΨ2/13-2-2017 και πρόκειται πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5-7 Οκτωβρίου 2017, με διοργανωτή το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στις συνεδριάσεις συμμετείχε και η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που με πρωτοβουλία της προτάθηκε η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Αθήνα, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα του Συνεδρίου όπως και τις παράλληλες δράσεις που για πρώτη φορά συμπεριριλαμβάνονται σε πρόγραμμα αντίστοιχου Συνεδρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού συνεχάρη στο πρόσωπο της κυρίας Αναστασιάδου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία, και επαίνεσε την κα Γεωργιτσογιάννη για την πρόοδο στις εργασίες οργάνωσης του Συνεδρίου.

Το πρόγραμμα των Συνεδριάσεων περιελάμβανε ξενάγηση στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, η οποία έγινε από την Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου η οποία καθήλωσε και εντυπωσίασε με την επιστημονική και αναλυτική παρουσίαση των μνημείων, στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο ναό της Παναγίας Λιμνιάς, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.
Με αφορμή τις Συνεδριάσεις ο Σύλλογος εξέδωσε μια ειδική έκδοση, μέρος της μελέτης της κας Κορωνιού για το Κοιμητήριο της Σκιάθου.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και εκτός της Ελλάδας μετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία. O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής. Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η χώρα μας εντάχθηκε στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Το 2014 εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), κατόπιν πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και συγκεκριμένα του Προέδρου κ. Θεόδωρου Τζούμα, ο οποίος στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνάντησης της ASCE (Βουκουρέστι, 24-25 Σεπτεμβρίου 2015), εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και του ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Οργανισμού στη χώρα μας. Το 2017 εντάχθηκαν στον ως άνω Οργανισμό και στη Διαδρομή το κοιμητήριο Δραπάνου του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δήμου Τρίπολης.

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια” όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.
Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το