Ελλάδα

Στη σκιά της ηχηρής εκλογικής ήττας συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

Στη σκιά της ηχηρής εκλογικής ήττας των 9,5 περίπου μονάδων από τη ΝΔ, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα καθήσουν σήμερα το μεσημέρι ο ένας απέναντι από τον άλλο, στην Κουμουνδούρου, όπου συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει για τα αμέσως επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλο από την ανασύνταξη των δυνάμεων της Κουμουνδούρου, καθώς τα περισσότερα στελέχη δείχνουν ακόμα να μην έχουν συνέλθει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα χειρότερα, η ηγεσία του κόμματος πιάστηκε τελείως απροετοίμαστη για το αποτέλεσμα, βασισμένη στις αναλύσεις που έκανε ο θεωρούμενος ειδικός στις μετρήσεις Χριστόφορος Βερναρδάκης, που μέχρι την τελευταία στιγμή εκτιμούσε ότι υπάρχει συσπείρωση του κόσμου της αριστεράς και το αποτέλεσμα θα είναι έκπληξη. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από στελέχη βουλευτές και υπουργούς να βγουν σε οργανώσεις και γειτονιές, αφήνοντας τα γραφεία τους προκειμένου να εξηγήσουν και να πείσουν τους πολίτες, αλλιώς στο τέλος της επόμενης εκλογικής ημέρας είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διαφορά από τη ΝΔ.

«Θετικό σχέδιο» για την επόμενη ημέρα αναμένεται να περιγράφει η προεκλογική ρητορική καθώς η μονοδιάστατη «δαιμονοποίηση» πολιτικών αντιπάλων φάνηκε ότι όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά αντίθετα, οι πολίτες την αποδοκίμασαν.

Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ

Κριτική αναμένεται να διατυπωθεί πάντως για μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τις επιλογές της στρατηγικής.
Ένα από αυτά, είναι η αθρόα μεταγραφή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στο παρά πέντε της κάλπης. Πρόκειται για επιλογές που πολλές φορές δυσαρέστησαν τους περισσότερους καθώς -ειδικά οι τελευταίες- είχαν αιφνιδιαστικο χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις Τόλκα και Μωραίτη, οι προηγούμενες δηλώσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ (που ανασύρθηκαν στη δημοσιότητα μετά την προσχώρηση τους) έμοιαζαν με ηλεκτροσόκ για αρκετούς. Την ίδια ώρα, η κριτική αμφισβητεί και το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών αφού φαίνεται να μην έφεραν ψήφους στο κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη, οι υπερασπιστές του «ανοίγματος» υπενθυμίζουν ότι οι κομματικές οργανώσεις χρειάζεται να απευθυνθούν σε νέο κόσμο που τοποθετείται απέναντι από τη ΝΔ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το κόμμα δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το