Τοπικά

Μέχρι κι 150 περιστατικά καρκίνου μαστού στο Νοσοκομείο Βόλου

Μέχρι τα 150 μπορεί να ανέλθουν τα περιστατικά καρκίνου του μαστού που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Νοσοκομείο Βόλου.
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται σε βαθμό τόσο, που το 60% των μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας να έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη μορφή.
Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του μαστού η χθεσινή και το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί, είναι πως η πρόληψη σώζει ζωές.
Τον αγώνα που κάνει μια γυναίκα καρκινοπαθής μάς περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας κ. Σοφία Ιωάννου η οποία προσβλήθηκε από τον καρκίνο του μαστού το 2009 και μέχρι και το 2021 υποβαλλόταν σε ορμονοθεραπεία.

«Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται. Εμείς βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να νοσούν και προσπαθούμε να καταλάβουμε το γιατί. Είναι ίσως η κακή ψυχολογία που υπάρχει με όλα όσα ζούμε, το άγχος της καθημερινότητας, η ρύπανση, διάφορες αιτίες, αλλά η πραγματικότητα είναι δυσάρεστη. Όταν η γυναίκα και ο οποιοσδήποτε ακούει από τον γιατρό του ότι έχει καρκίνο, είναι φυσικό να σοκάρεται. Και η πρώτη ερώτηση που κάνει, είναι αν πρόκειται για έναν απλό ή πιο επιθετικό καρκίνο. Αν τα πράγματα δεν είναι απλά, τότε για τη γυναίκα αρχίζει ένας αγώνας, μια «μάχη» με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, όπου θα πρέπει να διαθέτει καλή και ισορροπημένη ψυχολογία και ανθρώπους που θα την αγαπούν και θα σταθούν δίπλα της. Αυτό είναι ίσως το πιο βασικό, να έχει η γυναίκα δίπλα της την οικογένειά της, να έχει αληθινούς φίλους που θα της δώσουν θάρρος και θα της πουν έναν καλό λόγο. Και εγώ προσωπικά πέρα από την οικογένεια που με στήριξε, και τους συγγενείς, είχα και έχω αληθινούς φίλους. Γιατί υπάρχουν στιγμές, όπως όταν υποβάλλεσαι σε χημειοθεραπείες, που είσαι μόνη. Όμως, όταν τελειώσεις και επιστρέψεις σπίτι σου, χρειάζεσαι τη φροντίδα και την αγάπη των οικείων σου», εξηγεί.
Η κ. Ιωάννου αναφέρει πως η πρόληψη είναι απαραίτητη, μια φορά το χρόνο να γίνεται προληπτικός έλεγχος, καθώς και η επιστήμη εξελίσσεται. «Παλιότερα φοβόμασταν να πούμε τη λέξη «καρκίνος». «Τώρα αυτή η λέξη έχει μπει στη ζωή μας, στα σπίτια μας. Γιατί ο καρκίνος, όταν προλαμβάνεται έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Και αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα. Άλλωστε, όταν θέλεις να ζήσεις, θα το παλέψεις».
Παράλληλα τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί ακόμη περισσότερο στο πλευρό των καρκινοπαθών.

Η «μάχη» κατά του καρκίνου έχει και την οικονομική της διάσταση. «Πρέπει να έχεις χρήματα για να κάνεις τις εξετάσεις που δεν καλύπτονται, όπως, για παράδειγμα, το κόστος για το σκιαγραφικό από τη μαγνητική τομογραφία που ανέρχεται στα 25 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μπορούν να υποβάλλονται σε ακτινοβολίες οι γυναίκες και στον Βόλο. Προσωπικά πήγαινα κάθε μέρα για ακτινοβολία στη Λάρισα. Ο αγώνας είναι μεγάλος που δίνουν οι καρκινοπαθείς. Έχω μια γνωστή που μου είπε ότι έχει κάνει 54 χημειοθεραπείες. Ακόμη πρέπει να δίνονται πιο γρήγορα οι εγκρίσεις για την αναπηρική σύνταξη» σημειώνει.
Η κ. Ιωάννου καταλήγει λέγοντας πως «διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού το 2009 και τελικά ολοκλήρωσα τις θεραπείες μου πέρυσι, το 2021 κάνοντας την ορμονοθεραπεία. Μετά από τόσα χρόνια θεραπειών, δεν είναι δυνατόν να νιώθεις ο ίδιος άνθρωπος. Άλλωστε θεραπεύεις τον καρκίνο, αλλά μπορεί να σου βγει κάτι άλλο».

Πανελλαδικά 7.700 γυναίκες

Ο ογκολόγος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιώργος Ρήγας ανέφερε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού, ενώ το 2021 πανελλαδικά 7.700 γυναίκες ταλαιπωρούνταν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Στο Νοσοκομείο Βόλου σε μια χρονιά μπορεί να προκύψουν και 150 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού με τον μέσο όρο ηλικίας των γυναικών να είναι άνω των 50 ετών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καρκίνος του μαστού εντάσσεται στις συχνότερες μορφές καρκίνου μαζί με τον πνεύμονα και το έντερο. Στις γυναίκες είναι ο πρώτος καρκίνος σε ποσοστό εμφάνισης. Με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, αν εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί ακόμη και το 90%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το