Τοπικά

Στη Νέα Ιωνία η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας – Θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο με δυο γενικούς γιατρούς και παιδίατρο

Στη Νέα Ιωνία θα λειτουργήσει εντός Νοεμβρίου η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), όπως ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωση στον Βόλο ο υποδιοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Δημητριάδης. Επίσης μέχρι και την Άνοιξη θα λειτουργούν άλλες τρεις ΤΟΜΥ.

Στη Νέα Ιωνία η ΤΟΜΥ θα στεγάζεται στον χώρο του πρώην δημαρχείου, εκεί που τώρα είναι το ΠΕΔΥ. Θα διαθέτει δύο γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο επισκέπτριες υγείας, δύο νοσηλευτές, μία κοινωνική λειτουργό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

Ο κ. Δημητριάδης μαζί με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίο Δραμητινό ήταν οι βασικοί ομιλητές στην προφεστιβαλική εκδήλωση του περιοδικού Σπούτνικ που πραγματοποιήθηκε χθες στη la petite Cantine και αφορούσε την υγεία ως αγαθό.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως εντός Νοεμβρίου θα λειτουργήσει μία ΤΟΜΥ στη Μαγνησία, ειδικότερα στη Νέα Ιωνία, εκεί που βρίσκεται το ΠΕΔΥ, στο πρώην Δημαρχείο. Επίσης θα λειτουργήσουν άλλοι τρεις ΤΟΜΥ.

«Ο Βόλος ήταν μια δύσκολη περιοχή για να βρούμε χώρο στέγασης για τις ΤΟΜΥ και προσπαθήσαμε πολύ να δούμε τι υπάρχει από τις υποδομές είτε του ΕΦΚΑ είτε από κάπου άλλου. Γενικώς δεν υπήρχε διάθεση, οπότε εκ των πραγμάτων προχωρήσαμε μόνοι μας και είμαστε σε μια διαδικασία ανεύρεσης χώρων για ενοικίαση. Το εμβαδόν του κάθε κτιρίου πρέπει να είναι γύρω στα 110-120 τετραγωνικά μέτρα, αν και έχουμε βάλει ως ελάχιστο όριο γύρω στα 80-90 τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Για τις άλλες ΤΟΜΥ στόχος είναι να λειτουργήσει μία προς την περιοχή του Άνω Βόλου, η δεύτερη κοντά στο Νοσοκομείο και η τρίτη στο κέντρο της πόλης.
Κάθε ΤΟΜΥ θα έχει τέσσερις γενικούς γιατρούς, μία παιδίατρο, από δύο νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους καθώς και μία κοινωνική λειτουργό. Ο κάθε γενικός γιατρός της ΤΟΜΥ θα έχει μια αναφορά σε 2.500 κατοίκους και εκτός από την εξέταση, τη συνταγογράφηση θα κάνει και πρόληψη, παρέμβαση στην κοινωνία. Η αναφορά του παιδιάτρου θα είναι σε 3.000-4.000 παιδιά.

Ουσιαστικά όλη η ομάδα της κάθε ΤΟΜΥ θα κάνει πρόληψη, θα φροντίζει για το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε ασθενούς και θα προχωρεί σε ευρύτερες δράσεις.
Και για τις τέσσερις ΤΟΜΥ στον Βόλο ήδη έχουν καλυφθεί οι θέσεις σε επισκέπτριες υγείας, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.
Για την ΤΟΜΥ στη Νέα Ιωνία θα υπάρχουν αρχικά δύο γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος.
Η ΤΟΜΥ θα έχει δύο βάρδιες και θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Θα ζητήσει στεφανιογράφο και εργαλεία

Στο μεταξύ σύσκεψη μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και των διοικητών Νοσοκομείων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα, όπου θα συζητηθούν τα έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Όπως τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ματθαίος Δραμητινός «βρέθηκαν 5.000.000 ευρώ από τον κωδικό των δομικών έργων του ΕΣΠΑ και τα οποία μπορούν να διοχετευτούν για την υγεία. Εμείς θα ζητήσουμε την ένταξη έργων που είναι ώριμα, όπως δηλαδή ο στεφανιογράφος-αιμοδυναμικό εργαστήριο με ένα προϋπολογισμό στα 690.000 ευρώ, όπου εκεί εντάσσεται και μια τράπεζα βηματοδοτών, ενώ ζητάμε χειρουργικά και ορθοπεδικά εργαλεία με προϋπολογισμό 225.000 ευρώ».
Σημειώνεται πως ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα έργα του ακτινολογικού και του ψηφιακού χειρουργείου. Για το ψηφιακό χειρουργείο λήγει μέσα στον Νοέμβριο ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ενώ για το ψηφιακό χειρουργείο ο διαγωνισμός θα βγει πάλι μέσα στον Νοέμβριο.
Επίσης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου γίνεται προσπάθεια για την ένταξη του μαγνητικού τομογράφου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το