Τοπικά

Στη Ν. Αγχίαλο η αναβάθμιση των F-16 Block 50

Σε εργοτάξιο αναμένεται να μετασχηματιστεί σύντομα η αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου, όπου εδρεύει η 111 Πτέρυγα Μάχης, καθώς στη φάση υλοποίησής του θα οδεύσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced.
Συνολικά 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 παραμένουν στη γραμμή αναμονής, ενώ ιπτάμενοι και μηχανικοί περιμένουν να αναλάβουν εργασία. Το σημαντικό αυτό σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας, που έρχεται να «κουμπώσει» με την αναβάθμιση των 84 F-16 στο επίπεδο VIPER, είναι πανέτοιμο κι έχει περάσει απ’ όλα τα στρατιωτικά συμβούλια. Η κατασκευάστρια εταιρεία «Lockheed Martin» έχει εδώ και καιρό στείλει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας όλες τις λεπτομέρειες για την αναβάθμιση των «Block 50», όπως και το τι προτίθεται η ίδια ν’ αναλάβει γι’ αυτό το πρόγραμμα στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου. Επόμενο βήμα που αναμένεται από το υπουργείο, είναι η εισαγωγή του σχεδίου αυτού στην επιτροπή άμυνας της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί και η επίσημη επιστολή (LOA) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε οι αποφάσεις για τη μετατροπή των 38 μαχητικών έχουν ληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν πέρασαν οι προτάσεις από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, το ΣΑΓΕ, το ΣΑΜ. Αλλά από τότε έως σήμερα ο συγκεκριμένος φάκελος δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή.

Γίνεται σαφές όμως, ότι έχουν προηγηθεί και βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος τα F-16 VIPER, η προμήθεια των RAFALE F3R, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες κι αυτό είναι το βασικό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν εστιάσει επιτελείο και υπουργείο. Το σχέδιο αναβάθμισης των F-16 Block 50 είναι ένα εγχείρημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία, μιας και τα «F-16 Block 50» από τις 341 Μοίρα «Βέλος» και 347 Μοίρα «Περσέας» θ’ αναβαθμιστούν στη δική τους βάση, στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Ν. Αγχιάλου από τα χέρια των έμπειρων μηχανικών που τα υπηρετούν και τα διατηρούν σε μεγάλες διαθεσιμότητες. Τα F-16 Block 50 της 341 Μοίρας «Βέλος» ήταν οι πρώτοι πρεσβευτές της Ελλάδας που βρέθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της άσκησης «Falcon Eye 2». Η ΕΑΒ με τέσσερα βασικά προγράμματα που έχει σε εξέλιξη (σ.σ. υποσκευαστικά έργα για τα F-16 και C-130, P-3B, F-16 VIPER) με αρκετά λειτουργικά προβλήματα, μειωμένο προσωπικό κ.ο.κ., είναι δύσκολο να προσθέσει κανείς και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Block 50, επισημαίνουν αεροπορικές πηγές. Την ίδια ώρα όμως, επισημαίνεται από τους ίδιους ανθρώπους, ότι τα απάρτια έχουν αρχίσει ν’ αφαιρούνται από τα μαχητικά F-16 Block 52 Adv και Block 52 plus, όπως π.χ. το ραντάρ AN/APG(V)9, που έχουν εισέλθει στο υπόστεγο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την πλήρη μετατροπή τους στο επίπεδο VIPER. Κι αυτά τα κομμάτια που κοστίζουν εκατομμύρια, αναμένουν την αξιοποίησή τους, με την προσθήκη στα «50άρια» της Αγχιάλου.

Όσο κι αν αυτά τα τμήματα των αεροσκαφών έχουν αποθηκευτεί με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, παραμένουν σε ακινησία και αναμονή στο υπόστεγο ή αποθήκες, τα μετέπειτα προβλήματα που θα διαπιστωθούν είναι κάτι αναπόφευκτο, επισημαίνουν ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με το σχέδιο για την μετατροπή των «50αριών» στο επίπεδο ++Advanced, απαιτούνται 75 τεχνικοί, οι οποίοι θ’ αναλάβουν το σχέδιο αναβάθμισης αυτών των αεροσκαφών. Όπως υπολογίζεται αν αποσταλεί έως το τέλος του έτους η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή το πολύ μέσα στο πρώτο 3μηνο του νέου έτους, τότε θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν και τα έργα στο υπόστεγο που θα υποστηρίξει αυτή τη νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται από πηγές τόσο του αεροπορικού Επιτελείου, όσο κι από την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, από την στιγμή που θα εμπλακεί μόνο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει, θα χρειαστεί και λιγότερος χρόνος για την απόδοση των αναβαθμισμένων μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά προσέγγιση το ποσό που θ’ απαιτηθεί για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 φτάνει περίπου τα 500 εκ. ευρώ, ενώ μέσα στον ίδιο φάκελο η Πολεμική Αεροπορία έχει προσθέσει – με επιπλέον κόστος – τόσο τα ατρακτίδια σκόπευσης SNIPER, αλλά και την πιστοποίηση μεγάλης γκάμας των όπλων που μπορούν να φέρουν τα F-16.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι περίπου τα 150 εκ. ευρώ εξοικονομούνται μόνο από τα απάρτια που αφαιρούνται από τα υπό αναβάθμιση, στο επίπεδο VIPER, αεροσκάφη. Στη μελέτη που έχει παρουσιάσει, η Πολεμική Αεροπορία περίπου έναν χρόνο τώρα έχει αναλύσει ότι και με την αναβάθμιση των F-16 Block 50 ο αεροπορικός στόλος θωρακίζεται και εκσυγχρονίζεται ακόμη περισσότερο για τουλάχιστον ακόμη μια 15ετία-20ετία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν προωθηθεί το σχέδιο αυτό, πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας, η χώρα θα κληθεί να δαπανήσει υπερδιπλάσιο ποσό, για να αντικαταστήσει ένα προς ένα τα 38 αυτά μαχητικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το