Τοπικά

Στη μεγαλύτερη Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2024 ο Δήμος Βόλου

Ο Δήμος Βόλου δια της αντιδημαρχίας Τουρισμού συνεχίζει την τουριστική προβολή του προορισμού VolosPelion, αυτή τη φορά με την εκθεσιακή του παρουσία στη Γερμανία και στην έκθεση ITB Berlin 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 5 έως 7 Μαρτίου. Στην έκθεση ο προορισμός συμμετείχε ως συνεκθέτης της ελληνικής συμμετοχής μέσω του Ε.Ο.Τ.. Στο εντυπωσιακό ελληνικό περίπτερο 1.000 τ.μ στο Hall 1 στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου Berlin Messe, συμμετείχαν 85 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού, περιφέρειες και δήμοι. Το ελληνικό περίπτερο υποστήριξε μεγάλη αντιπροσωπεία του ΕΟΤ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Φραγκάκη.

Η συμμετοχή του Δήμου Βόλου ως συνέχεια της συνεχούς και αδιάλειπτης συνεργασίας και συνέργειας σε τοπικό επίπεδο με τους Δήμους και τους επαγγελματικούς φορείς του προορισμού και της συστηματικής δουλειάς παρουσίασε για άλλη μια φορά την περιοχή συνολικά, φιλοξενώντας υλικό από επαγγελματικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Η ITB Berlin είναι η κορυφαία ταξιδιωτική έκθεση στον κόσμο. Παρά τις εκτεταμένες απεργίες στην Γερμανία που συνέπεσαν με την διοργάνωση, η φετινή ITB Berlin κατέγραψε μια μικρή αύξηση με σχεδόν 100.000 επισκέπτες. Διάφοροι εκθέτες με παγκόσμια εκπροσώπηση, περισσότερες από 5.500 συμμετοχές από 170 χώρες παρουσιάστηκαν κατά τις τρεις εργάσιμες ημέρες, καταλαμβάνοντας και τους 27 εκθεσιακούς χώρους στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με έρευνα και καταγραφή στοιχείων στην οποία προχώρησε το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, η εικόνα της Γερμανικής αγοράς και οι τάσεις για το 2024, δείχνουν ότι “το ταξίδι για διακοπές” εξακολουθεί να κατέχει – παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Γερμανία – σημαντική θέση στην ζωή των Γερμανών καταναλωτών και για το έτος 2024 και παραμένει στην δεύτερη θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Υπολογίζεται ότι κατά το έτος 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθούν περίπου 70 εκ. ταξίδια διάρκειας 5+ ημερών, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες τάσεις: διακοπές στην παραλία, κρουαζιέρα, κάμπινγκ. Επίσης, παρότι η ίδια η χώρα (Γερμανία) συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, η τάση το 2024 είναι προς τις διακοπές στο εξωτερικό.

Όπως επίσης σχολίασε ο Dr. Mario Tobias, διευθύνων σύμβουλος της Messe Berlin “Η ITB Berlin αντανακλούσε για άλλη μια φορά τις εξελίξεις στον κλάδο. Γενικά συμφωνήθηκε ότι η επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν δεν ικανοποιεί απλώς τη συσσωρευμένη ζήτηση μετά την πανδημία, αλλά ότι θα παραμείνει βασικά σταθερή. Ούτε ο πληθωρισμός ούτε οι υψηλές τιμές της ενέργειας φαίνεται να περιορίζουν τη ζήτηση”.

Την πρώτη μέρα της έναρξης έκθεσης το περίπτερο του Δήμου Βόλου επισκέφτηκε ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Φραγκάκης, που ζήτησε και ενημερώθηκε για την κατάσταση της περιοχής και όπως δήλωσε, και ο ίδιος επισκέφθηκε την περιοχή διαπιστώνοντας ότι στην πόλη του Βόλου ο επισκέπτης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, στοιχείο απολύτως θετικό και χρήσιμο για την τουριστική φήμη του προορισμού. Επιπρόσθετα ο κ. Γ.Γ. δήλωσε ενημερωμένος για την κοινή πρόταση των Δήμων Βόλου, Ζαγοράς Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, οι οποίοι με επιστολή μας υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Ε.Ο.Τ. ζητώντας την αρωγή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του προορισμού σε όλες τις εκθέσεις που συμμετέχει ο Οργανισμός, με παράλληλες δράσεις παρουσίασης προς τους επαγγελματίες των αγορών. Ο κ Γ.Γ. δήλωσε θετικός στο συγκεκριμένο αίτημα το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με φορείς Τουρισμού της Πιερίας και με τον Δήμο Κατερίνης. Ειδικότερα σε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Κατερίνης κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου συζητήθηκαν δράσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν σε κοινό πλαίσιο υποστήριξης και προσέλκυσης αεροπορικών συνδέσεων για το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου προς όφελος συνολικά της περιοχής, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί από το αεροδρόμιο. Οι δράσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω σε επόμενη συνάντηση με την αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Βόλου κ. Μελπομένη Λαζάρου, προκειμένου να προσδιοριστεί από τους δύο Δήμους και τα αντίστοιχα Προγράμματα Τουριστικής Προβολής, η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης Α βαθμού στην υποστήριξη της δράσης προσέλκυσης πτήσεων και της αύξησης της ενημέρωσης του κοινού των αγορών προς όφελος των προορισμών.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης ενημερώθηκαν οι επισκέπτες του περιπτέρου για τον προορισμό, διανεμήθηκε υλικό, προωθήθηκε ενημερωτικό υλικό των καταλυμάτων που ανταποκρίθηκαν και φιλοξενήθηκαν στον stand και δόθηκαν προωθητικές συνεντεύξεις σε Γερμανικά μέσα. Την εκθεσιακή συμμετοχή υποστήριξαν στελέχη του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου.

Οι επόμενες εκθεσιακές αποστολές αφορούν την παράλληλη συμμετοχή της περιοχής στις εκθέσεις τουρισμού Holiday and Spa στις 13-15/3 στην Σόφια, Βουλγαρίας και ταυτόχρονα στην FerrienMesse 2024, στις 14-17/3 στην Βιέννη, Αυστρίας. Οι συμμετοχές σε αυτές τις εκθέσεις διοργανώνονται από κοινού από τους Δήμους του προορισμού με την συνδρομή των επαγγελματικών ενώσεων τουρισμού, διεκδικώντας, δυναμικά, ο Βόλος και το Πήλιο να είναι μαζί, παντού.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φωτιά στη Κορώπη

  Φωτιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα σε δύο δένδρα σε οικόπεδο στη Κορωπή σήμερα το…

11 Μαρτίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 57χρονος μετά από τροχαίο

Ένας 57χρονος διακομίσθηκε στις 17:05 το απόγευμα από την Σκόπελο στο Βόλο με κάκωση θώρακα,…

11 Μαρτίου 2024

POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση

«Παρατάσεις τέλος» για POS και ταμειακές, λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και προειδοποιούν…

11 Μαρτίου 2024

Τα αγγλικά δεν υπάρχουν, είναι γαλλικά με άσχημη προφορά, λέει γλωσσολόγος σύμβουλος του Μακρόν

Τα αγγλικά «δεν υπάρχουν», είναι απλώς η γαλλική γλώσσα που προφέρεται με άσχημο τρόπο, ισχυρίζεται…

11 Μαρτίου 2024

Λάρισα: «Την κόρη μου κακοποιούσε η μητέρα της», λέει ο κατηγορούμενος γιατρός

Αθώος και θύμα μιας καλά οργανωμένης σκευωρίας σε βάρος του, που τον έστειλε άδικα στις…

11 Μαρτίου 2024

Τρένα: Επιδημία παραβιάσεων και νέα επικίνδυνα περιστατικά – «Πόλεμος» ΟΣΕ – Hellenic Train

Επιδημία παραβιάσεων του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας με υπερβάσεις ερυθρών σηματοδοτών εκ μέρους των μηχανοδηγών, αλλά…

11 Μαρτίου 2024