Κατηγορίες: Πολιτισμός

Στη Μακρινίτσα το 13ο σεμινάριο κιθάρας με τον Γιώργο Μουλουδάκη

Από τις 3 ως τις 9 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στη Μακρινίτσα, στο αρχοντικό Τσιμπούκη, το 13ο σεμινάριο κιθάρας με τον Γιώργο Μουλουδάκη και μια ομάδα μελών που τον ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στην Αθήνα, και στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αρχανών, στην Κρήτη. Το σεμινάριο χρησιμοποιεί σαν εφαλτήριο τη μουσική πράξη για να διερευνήσει βιωματικά τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στη συνδιαλλαγή του με τον “εκεί έξω κόσμο”.

Άξονας των φετινών συναντήσεων είναι η “Μοναστική Ταυτότητα των Οργάνων”, ο τρόπος δηλαδή που η ποιητική θέαση του οργάνου που κρατάμε στην αγκαλιά μας διασταυρώνεται με την αναζήτηση του διαρκούς μας Προσώπου.

Θεμέλιο αυτής της οπτικής είναι οι κωδικοποιημένες αρχές φωτεινών περιπτώσεων αναχωρητών του μέσου αιώνα στην Ανατολή, που μέσα απ’ την ασκητική τους πράξη δίνουν ένα συγκλονιστικό παράδειγμα θέασης της ζωής. Η συγγένεια του τρόπου του μουσικού με αυτόν του ασκητή αναδεικνύει τις αρχές αυτές σε χρηστικό εγκόλπιο καθημερινής χρήσης και σε οδηγό στα πιο δύσβατα μονοπάτια της μουσικής πράξης όσο και της ίδιας μας της ζωής.

Το σεμινάριο -που χρησιμοποιεί την κιθάρα σαν αφορμή για τη βιωματική σχέση με τα θέματά του- απευθύνεται σε ανθρώπους που μπορούν να το παρακολουθήσουν, όχι δηλαδή απαραιτήτως σε δεξιοτέχνες, αλλά σε ανθρώπους με το αίτημα της μεταμόρφωσης του ιερού μας πυρήνα σε ήχο. Οι συμμετέχοντες είναι εκτελεστές ή ακροατές, αλλά το αίτημα και για τους δύο παραμένει κοινό.

Η μεταστέγαση του σεμιναρίου έγινε εφικτή μετά από πρωτοβουλία της “Μαγνήτων Κιβωτού”, του νεοσύστατου φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, που απ’ το 2014 υποστηρίζει μια σειρά από δράσεις που αναζητούν και αναδεικνύουν την πολιτισμική παρακαταθήκη της περιοχής. Σημαντική είναι η υποστήριξη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Καταστημάτων Μακρινίτσας Πηλίου, αλλά και της πανελληνίως καταξιωμένης στον Πολιτισμό οικογένειας Τσιμπούκη – Ζάννου, στην αυλή του Αρχοντικού της οποίας θα λάβει χώρα το σεμινάριο.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο φετινό θεματικό έτος της “Μαγνήτων Κιβωτού”, που έχει τίτλο “Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας”.
Ο τίτλος του σεμιναρίου “Αργώ ή πλους αεροστάτου από τη Μυτιλήνη στο Πήλιο” είναι ένα δάνειο απ’ τον Ανδρέα Εμπειρίκο και υποκλίνεται στη θεόπνευστη παρουσία του ζωγράφου Θεόφιλου, που με τον δικό του εσωτερικό τρόπο διαπλέει ένα Αιγαίο πλήρες μύθων, αφήνοντας θραύσματα του χαροποιού του βλέμματος σε όλη την περιοχή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη – 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας – Δείτε φωτογραφίες

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή,…

30 Μαρτίου 2024

AT&T: Μαζική διαρροή δεδομένων πελατών – Επηρεάστηκαν 73 εκατ. χρήστες

Η AT&T προχώρησε σε αλλαγή κωδικών πρόσβασης λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες της αυτή την εβδομάδα,…

30 Μαρτίου 2024

Λύγισε στη δεύτερη παράταση από τον Εθνικό Π. η Νίκη με 92-97

Μόνο αδιάφορο δεν ήταν το παιχνίδι μεταξύ Νίκη και Εθνικού στο Κλειστό Ν. Ιωνίας για…

30 Μαρτίου 2024

Θέμα στον Guardian το σχέδιο για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής

Θέμα στο βρετανικό Guardian έγινε το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική εκτέλεση…

30 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Πότε θα ξέρουμε τις τελικές ποινές

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την…

30 Μαρτίου 2024

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

'Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε…

30 Μαρτίου 2024