Τοπικά

Στη Γενική Συνέλευση του «Διαζώματος» η προστασία και ανάδειξη μνημείων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή περατώθηκαν οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης του «Διαζώματος», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου και παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Εν Δράσει και μέλος του Διαζώματος Χρ. Καραζούπης.
Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Διαζώματος κ. Στ. Μπένο, συζητήθηκε η πρόοδος των εργασιών στα ιστορικά μνημεία, τα οποία η Εν Δράσει στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είχε υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανάδειξης και συντήρησης των αρχαιολογικών μνημείων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών με την ανάδειξή του και τη μελέτη αναστήλωσής του, την οποία έκανε δωρεά το Διάζωμα και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ και στις Πολιτιστικές Διαδρομές Θεσσαλίας, για αναστήλωση του μοναδικού αυτού μνημείου.

Επίσης ο κ. Μπένος και το Διάζωμα θα συμβάλουν όταν χρειαστεί στην ολοκλήρωση των έργων, τα οποία η Εν Δράσει ξεκίνησε, στο Βυζαντινό Κάστρο του Πτελεού, στο Αρχαίο Κάστρο στο «Καραζάνταλι – Μπακλαλί», στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Αρχαίας Άλω και των βυζαντινών μνημείων του (παλαιού) Πλατάνου (οι τρείς εκκλησίες, το σχολείο, το δημαρχείο κ.λπ.).
Μας ενημέρωσε δε ο κ. Μπένος ότι σε δεκατέσσερα αρχαία θέατρα έχει κάνει ανάλογες μελέτες δωρεάν το Διάζωμα και έχουν προχωρήσει οι εργασίες αναστήλωσης και για το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών είναι διατεθειμένος να συντάξει τη μελέτη πρόσβασης του δρόμου προς το θέατρο, εάν οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν στη σύνταξη ανάλογης μελέτης, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσής του.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την τροποποίηση του καταστατικού, την εκλογή δύο νέων μελών και την έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού του Διαζώματος και ραντεβού στην επόμενη Γενική Συνέλευση το 2019, η οποία πιθανόν θα πραγματοποιηθεί στη Νάξο και στη Δήλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το