Τοπικά

Στη φυλακή όσοι δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους

Θύμα της προσωρινής αναστολής εφαρμογής της Κοινωφελούς εργασίας έπεσε ένας Βολιώτης που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών για κλοπές, ποινή που είχε μετατραπεί σε χρηματική προς 10 ευρώ την ημέρα. Επειδή αδυνατούσε να καταβάλλει τα χρήματα που απαιτούνταν, περίπου 7.000€, ζήτησε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο να του δώσει τη δυνατότητα να την εκτίσει μέσω της πραγματοποίησης Κοινωφελούς εργασίας σε κάποιον δήμο. Από τις 7 Αυγούστου έχει σταματήσει όμως μέχρι νεωτέρας η Κοινωφελής, με αποτέλεσμα να πάρει τον δρόμο για τη φυλακή.

Έτσι θα κρατηθεί για περίπου δύο μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί είναι αυτοί που προσέρχονται στην Εισαγγελία του Βόλου, τόσο ιδιώτες, όσο και δικηγόροι, ρωτώντας εάν γίνεται να μετατραπεί κάποια χρηματική ποινή σε Κοινωφελή εργασία.
Αιτήματα που είχαν υποβληθεί πριν την 7η Αυγούστου έγιναν αποδεκτά από τις δικαστικές αρχές. Στον Βόλο υπάρχει μόνο ένας επόπτης που είναι υπεύθυνος για την τήρηση των προϋποθέσεων της Κοινωφελούς, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους, που έχουν να κάνουν με το πόσες ώρες δουλεύει σε κάποιον δήμο αυτός που πραγματοποιεί την εργασία και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται.
Το δικαστήριο για να δεχθεί να μετατρέψει μια ποινή σε Κοινωφελή πρέπει αφενός να πειστεί πως ο κατηγορούμενος θα επιδείξει άριστη συμπεριφορά το επόμενο διάστημα από την καταδίκη του και δεν θα επαναλάβει τις πράξεις για τις οποίες τιμωρήθηκε.
Μέχρι στιγμής εκατοντάδες είναι αυτοί που απασχολήθηκαν στους δήμους της Μαγνησίας στο παραπάνω πλαίσιο, καλύπτοντας εξάλλου και ανάγκες σε προσωπικό που υπήρχαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή την περίοδο σύμφωνα με πληροφορίες απασχολούνται δύο άτομα στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, ενώ το 99% των καταδικασθέντων που καλούνται να εργαστούν εκεί τοποθετούνται στην παραπάνω υπηρεσία.
Όπως προβλέπει ο νόμος ο καταδικασθείς υπογράφει σύμβαση με τον δήμο που θα απασχοληθεί με τη διάρκεια της προσφοράς εργασίας να κυμαίνεται από τις 100 μέχρι και τις 720 ώρες, για διάστημα από ένα έως και τρία χρόνια.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα για τα αδικήματα που τιμωρούνταν παλιά ως πταίσματα, πλέον θα επιβάλλεται η Κοινωφελής εργασία, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα λεγόμενα ελαφρά πλημμελήματα, όπως η απλή σωματική βλάβη από αμέλεια με ποινές έως έξι μηνών. Επίσης καταργείται η μετατροπή της χρηματικής ποινής σε Κοινωφελή, κάτι που όπως ανέφεραν έγκυροι νομικοί κύκλοι ευνοεί τους κατηγορούμενους που διαθέτουν χρήματα σε αντίθεση με τους οικονομικά αδύναμους που θα οδηγούνται στη φυλακή.
Εκτιμάται ότι ο θεσμός έλαβε σάρκα και οστά προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, αλλά και να βοηθηθούν με προσωπικό οι δήμοι χωρίς να χρειαστεί να δώσουν χρήματα.

Δεν υπάρχουν υποδομές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέφυγε στην προσωρινή λύση της αναστολής εφαρμογής της Κοινωφελούς, καθώς οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι να παρέχουν τις δομές για την Κοινωφελή εργασία, δεν έχουν τις υποδομές να ανταποκριθούν.
Η διάταξη περιλαμβάνονταν στο άρθρο 98 του νόμου και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων και των Περιφερειών και αφορά αναστολή της πρόβλεψης του νέου Ποινικού Κώδικα για παροχή κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή, είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου, θα ισχύσει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η Κοινωφελής εργασία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαθέτει πολύ λίγο προσωπικό εποπτών (μόλις 9) που επιβλέπουν και ελέγχουν τη διαδικασία αυτή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το