Τοπικά

Στη Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή δύο Βολιώτες- Απέκρυψαν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Δύο υποθέσεις φοροδιαφυγής απασχολούν τις δικαστικές αρχές του Βόλου, καθώς πρόκειται σύντομα να φθάσουν στο ακροατήριο. Οι υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορούν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, απόκρυψη εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δύο Βολιώτες.
Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά Βολιώτη ελεύθερο επαγγελματία, που φέρεται να μη δήλωσε στην Εφορία το ποσό των 700.000 ευρώ περίπου (άγνωστο αν το συνολικό ποσό αφορά τόκους και προσαυξήσεις), καθώς και έναν οικοδόμο, που φέρεται πως «ξέχασε» να δηλώσει 500.000 ευρώ και συνολικά με τους τόκους και τις προσαυξήσεις καλείται σήμερα να καταβάλει 2.000.000 ευρώ.
Οι δύο υποθέσεις φέρεται να αποκαλύφθηκαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τους ελεγκτές της ΓΓΔΕ, που μπορούν πλέον να έχουν, άμεσα, ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογουμένων. Μπορούν δηλαδή να βλέπουν όλες τις αναλήψεις και τις καταθέσεις ποσών, που έγιναν στους συγκεκριμένους λογαριασμούς τα τελευταία 10 χρόνια.

 
Οι δύο κατηγορούμενοι, ο ελεύθερος επαγγελματίας γύρω στα 50 και ο οικοδόμος γύρω στα 45, φέρονται να απολογήθηκαν στον ανακριτή Βόλου και να δήλωσαν πως είναι κατεστραμμένοι οικονομικά, ωστόσο είναι άγνωστο αν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη των ποσών, που βρέθηκαν στις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, προφανώς οι δύο κατηγορούμενοι απέκρυψαν εισοδήματα που είχαν, πιθανόν παράνομα.
Με τη διάταξη του άρθρου 62 του ν. 4170/2013 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το περίφημο «καταθεσιολόγιο», το ηλεκτρονικό σύστημα άμεσης διαβίβασης και διεκπεραίωσης αιτημάτων των φορολογικών και δικαστικών αρχών για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα.

 
Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου, που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο, να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων κατά την τελευταία δεκαετία.
Ουσιαστικά ενεργοποιείται πλήρως το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ.&Λ.Π.), στο οποίο όλες οι τράπεζες, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να εισφέρουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους.

 
Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στις αναλυτικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, καθώς και στο σύνολο των συναλλαγών που επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο των λογαριασμών αυτών.

 
Επί της ουσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός ελέγχει εάν τα ποσά που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, έχουν δηλωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Στην περίπτωση που το ποσό που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση, υπολείπεται αυτών που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες, καλείται ο φορολογούμενος να το δικαιολογήσει. Εφόσον δεν τα καταφέρει, φορολογείται με τον συντελεστή που ίσχυε το έτος που εντοπίσθηκε η διαφορά.
Οι δύο κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί, υπερβαίνει, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, τις 100.000 ευρώ και με ποινή κάθειρξης, εφόσον, κατά τα ως άνω, το ποσό του φόρου υπερβαίνει, τις 150.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το