Τοπικά

Στερεύει η δεξαμενή για εύρεση βοσκών “Θ”

Σ16 Φ1

Παρελθόν αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ο Έλληνας βοσκός. Η έλευση των Αλβανών μεταναστών έδωσε μια πρόσκαιρη λύση, αλλά η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και η διεύρυνση των προοπτικών να ασχοληθούν και με άλλα επαγγέλματα στερεύει τη δεξαμενή για εύρεση βοσκών.

Οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, με εκατοντάδες πρόβατα, γίδια και άλλα ζώα, ψάχνουν να βρουν βοσκούς, αφού οι ενδιαφερόμενοι είναι ελάχιστοι.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων στη Νέα Αγχίαλο κ. Ηλίας Μπούτλας κάνει την εξής πρόταση: «Να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένας φορέας, ο οποίος θα αναλάβει να διερευνήσει πόσοι από τους χιλιάδες μετανάστες που έρχονται αυτούς τους μήνες στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, ενδιαφέρονται και έχουν τις ικανότητες να εργαστούν ως βοσκοί, αλλά και ως εργάτες σε άλλους τομείς της γεωργίας, όπως στην αμπελουργία και στη συγκομιδή των αμυγδάλων».

Η πρόταση αυτή δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού υπάρχει κενό στην εύρεση βοσκών στην ελληνική επαρχία, όπου κυριαρχεί η κτηνοτροφία και η οποία πρέπει να στηριχθεί.

Μάλιστα, οι περιοχές, όπως Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, από τις οποίες έρχονται οι μετανάστες, θεωρούνται αγροτικές, με παράδοση στην κτηνοτροφία, επομένως εκτός από τους επιστήμονες θα υπάρχουν και πολλοί αγρότες που γνωρίζουν από κτηνοτροφία.

Γιατί, όμως, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα βοσκούς για την ελληνική ύπαιθρο; Για παράδειγμα στη Νέα Αγχίαλο οι βοσκοί ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, ενώ οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Μάλιστα, όσοι αποχωρούν εκτάκτως δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δυσκολία.

Ο κ. Μπούτλας τόνισε πως εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει να υπάρχουν Έλληνες βοσκοί, καθώς θεωρούν ότι το επάγγελμα είναι δύσκολο και δεν συμβαδίζει με τα νέα κοινωνικά ήθη. Είναι, όμως, μια πολύτιμη επαγγελματική δραστηριότητα για τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Γι’ αυτό και τη θέση τους έλαβαν οι Αλβανοί βοσκοί, οι οποίοι έρχονταν ως μετανάστες από την Αλβανία που ως αγροτική χώρα που ήταν, ήξεραν και να βοσκούν. Βέβαια κάποιους τους μάθαμε και εμείς. Το τελευταίο διάστημα, όμως ακόμη και οι αλλοδαποί βοσκοί μειώνονται, καθώς σταδιακά και οι Αλβανοί που εντάχθηκαν ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία, θέλησαν να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα. Διαπιστώνεται συνεπώς έλλειψη σε βοσκούς και όταν αποχωρεί κάποιος, δύσκολα αντικαθίσταται. Για παράδειγμα στη Νέα Αγχίαλο υπάρχουν κτηνοτρόφοι που ψάχνουν να βρουν βοσκούς, αλλά δεν μπορούν.

Γι’ αυτό και ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση για εξεύρεση νέου εργατικού δυναμικού μέσα από τους μετανάστες που αυτή τη στιγμή διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας.

Άλλωστε οι μετανάστες αυτοί εκτός από βοσκοί, θα μπορούσαν να εργαστούν και σε άλλους τομείς, όπως εργάτες στα αμπελουργία, στις ελιές και αλλού.

700 ευρώ το μήνα 

Το επάγγελμα του βοσκού στην ελληνική παράδοση έχει μια ιδιαίτερη θέση. Από τη μια είναι αυτό που ταυτίστηκε με την κτηνοτροφία και την εξέλιξη της υπαίθρου, από την άλλη έγινε αποδέκτης διαφόρων σχολίων και αρνητικών προκαταλήψεων.

Η ουσία είναι, όμως, πως πρόκειται για ένα πολύτιμο επάγγελμα από το οποίο στηρίζεται η κτηνοτροφία, άρα και η σίτιση ενός ολόκληρου λαού.

Ως επάγγελμα είναι απαιτητικό, χωρίς ενιαίο ωράριο, αφού ανάλογα με τη φύλαξη και φροντίδα των ζώων, ο βοσκός μπορεί να εργάζεται το πρωί, αλλά και το μεσημέρι, καθώς απόγευμα προς βράδυ. Και βέβαια δεν υπάρχουν αργίες και Σαββατοκύριακα.

Αλλά με την ανεργία που μαστίζει τους Έλληνες, θα περιμέναμε ίσως να υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από τα χωριά που θα έκαναν την κίνηση να γίνουν βοσκοί.

Ο κ. Μπούτλας τόνισε πως ο μηνιαίος μισθός ενός βοσκού αγγίζει και τα 700 ευρώ ως καθαρές αποδοχές, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι προχωρούν σε μια σύμβαση με το βοσκό για κάποιους μήνες ή και ολόκληρο το χρόνο.

Πάντως ο ίδιος είχε απευθυνθεί στον ΟΑΕΔ Βόλου για να βρει βοσκό, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση. Έτσι αναζήτησε λύση στους αλλοδαπούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το