Τοπικά

Στενά περιθώρια παρεμβάσεων στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών παρότι επικρατεί χαοτική κατάσταση

Παραδέχεται η Δημοτική Αρχή του Βόλου μέσω του Χρήστου Στεφόπουλου ότι επικρατεί χαοτική κατάσταση στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί αποτελεί σημαντικό χώρο της πόλης με αξιόλογα γλυπτά, με καθένα από αυτά να αποτελεί έργο τέχνης στο είδος του, ενώ συνολικά αποτελούν ένα ανοιχτό μουσείο γλυπτικής.
Συνεπώς, η απόλυτη κήρυξη διατήρησης, επιβάλλει σειρά περιορισμών, σε οποιαδήποτε εργασία, η οποία πρέπει να εγκρίνεται και επιβλέπεται από την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Eκεί εργάζονται ένας μόνιμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, καθώς και περιστασιακά συμβασιούχοι, (με οκτάμηνη σύμβαση), οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την καθαριότητά του. Στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, δεν υπάρχει τρέχον πρόγραμμα συμβασιούχων. Συνεπώς απασχολείται αποκλειστικά μία μόνιμη υπάλληλος.

«Ξένη ιδιοκτησία οι τάφοι»
Στο κοιμητήριο, υπάρχουν 1049 οικογενειακοί τάφοι. «Για τους οικογενειακούς τάφους, υπάρχουν τίτλοι κτήσης από τους δικαιούχους, συνεπώς το περίγραμμά τους είναι μια σχετικά ιδιωτική έκταση, στην οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Δεν μπορούμε δηλαδή, να προχωρήσουμε σε καμία εργασία αποκατάστασης των οικογενειακών τάφων, χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών, αλλά και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Συνεπώς η σημερινή κατάσταση των οικογενειακών τάφων, οφείλεται αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες τους. Να σημειωθεί ότι κάποιοι ιδιοκτήτες, αρκετά λίγοι, μετά από τις σχετικές εγκρίσεις, έχουν προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης των δικών τους μνημείων, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές», τονίζει αλλά για το χάος με τα χόρτα, τα φίδια και τα ποντίκια δεν απαντά αν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες…

Στο Κοιμητήριο 514 τάφοι τριετούς ταφής εκ των οποίων οι 407 έχουν ήδη εκταφιαστεί και αποτυπώνονται σαν ίχνη ή χαλάσματα – μπάζα και 107 που είναι προς εκταφή. Συγχρόνως, από παλαιότερες εκταφές μνημάτων τριετούς διάρκειας, έχουν συσσωρευθεί υλικά – μπάζα, σε διάφορα σημεία του κοιμητηρίου. Για όλα αυτά, έχει προγραμματιστεί η απομάκρυνσή τους, με ανάλογο έργο σε ανάδοχο εργολάβο, μετά και την έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.
Λόγω έλλειψης προσωπικού, η κεντρική είσοδος, ελέγχεται από τη μοναδική μόνιμη υπάλληλο κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας της. Μετά το πέρας του ωραρίου της υπάλληλου, ανοίγει και κλείνει την πόρτα μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εφόσον χρειαστεί και μόνο σε άτομα με κινητικά προβλήματα – αναπηρία, αναφέρει αλλά δεν απαντά για ποιον λόγο τοποθετήθηκε μπάρα που η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων κρίνει ως παράνομη.

Η κεντρική είσοδος παραμένει κλειστή για αποφυγή εισόδου τροχοφόρων οχημάτων. Σε περίπτωση ανάγκης, ειδοποιείται η υπάλληλος και ανοίγει την είσοδο και εφόσον παρέλθει το ωράριο της υπαλλήλου, μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
Σημειώνει ότι υπάρχει καταγγελία από ηλικιωμένη γυναίκα ότι υπήρξε ελαφρύς τραυματισμός από δίτροχο όχημα (μηχανάκι) εντός του Κοιμητηρίου.
Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για ανάθεση της φύλαξης των κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, με ηλεκτρονικά μέσα και με φύλακες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κοιμητήριο των «Ταξιαρχών».

Ντροπή τα οστεοφυλάκια
Πίσω από τον ναό των Ταξιαρχών, υπάρχουν κατασκευασμένες από δεκαετίες παράνομα αναβαθμίδες, όπου έχουν τοποθετήσει οστεοθήκες δημότες, χωρίς καμία έγκριση από τον Δήμο, όπως προκύπτει από το αρχείο. Θα προχωρήσει η μετακίνηση των οστεοθηκών σε υπάρχον κτίσμα εντός του Κοιμητηρίου (αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο κτίσμα για να υπάρξει η μεταφορά.
Ως προς τις διάσπαρτες οστεοθήκες, επάνω στους οικογενειακούς τάφους, πραγματικά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται από την ίδρυση του Κοιμητηρίου. Προγραμματίζεται επίσης απομάκρυνση όλων των οστεοθηκών, που βρίσκονται επάνω στους οικογενειακούς, μετά από τις προβλεπόμενες νόμιμες δημοσιεύσεις και ενημερώσεις των ιδιοκτητών. Ανάλογα με τη βούληση των ιδιοκτητών, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης των οστεοθηκών εντός των οικογενειακών τάφων, μετά από έγκριση και επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το