Πολιτισμός

Στέλιος Πελασγός “Αφηγήσεις με θεραπευτική αξία”

Σήμερα αρχίζει το νέο διαδικτυακό εργαστήρι «Παραμύθι και θεραπεία» από τον πανεπιστημιακό και συγγραφέα κ. Στέλιο Πελασγό, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με την αναβίωση της τέχνης της αφήγησης και της προφορικής λογοτεχνίας. Δοθείσης της ευκαιρίας μίλησε από τον Άγιο Βλάσιο Πηλίου, όπου μένει πλέον μόνιμα, για τη δύναμη που κρύβουν η λαϊκή σοφία και η αφήγηση, αλλά και τον θεραπευτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε άτομα που έχουν ανάγκη, ειδικά τον τελευταίο καιρό που η κοινωνία πορεύθηκε σε συνθήκες εγκλεισμού ελέω πανδημίας.

«Οι ίδιες οι αφηγήσεις μάς το λένε αυτό», παραδέχθηκε ο κ. Πελασγός και ανέφερε το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα: «Η Σεχραζάντ στις «Χίλιες και μία νύχτες» κατάφερε να γιατρέψει έναν βασιλιά, ο οποίος σκότωνε όλες τις γυναίκες του. Ήταν ένας γυναικοκτόνος, που είναι και επίκαιρο σήμερα με την έξαρση των δολοφονιών με θύματα γυναίκες. Κάποια αρρώστια στην κοινωνία υπάρχει από πίσω. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνουν τόσα πολλά. Η Σεχραζάντ πώς θεράπευσε τον βασιλιά; Με τα παραμύθια που αφηγούταν. Και τον έπεισε ότι μία γυναίκα δεν είναι ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θεραπεύτρια, ο δρόμος για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή. Σήμερα ζούμε σε μία οργισμένη κοινωνία. Και η οργή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως. Βγάζουμε, για παράδειγμα, οργισμένους ηγέτες: Από τον Τραμπ, μέχρι τους νεοναζί. Η αφήγηση, όμως, μπορεί να θεραπεύσει αυτούς τους ανθρώπους».
Από πού πηγάζει η δύναμη της αφήγησης; Ο κ. Πελασγός είπε: «Η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι το «κλειδί». Η αφήγηση μάς βάζει σε τάξη, όταν τα γεγονότα της ζωής μοιάζουν χαοτικά. Τα πάντα στην κουλτούρα μας έχουν να κάνουν με την αφήγηση. Ακόμη και η θρησκεία. Έχουμε τα Ευαγγέλια και ακούμε την αφήγηση της ζωής του Χριστού ή των Αποστόλων και των Αγίων. Ή ακόμη τη λογοτεχνία που αφηγείται την ιστορία της ζωής ανθρώπων, συνήθως, φανταστικών, που, όμως, εκφράζουν ιδέες. Κάθε ιδέα γίνεται κατανοητή από τον άνθρωπο, μέσω μίας ιστορίας που αφηγούμαστε. Έτσι ένας άνθρωπος που πάσχει, είτε σωματικά είτε ψυχικά, νιώθει μία δυσαρμονία. Βρίσκεται σε ένα χάος, μια αταξία. Η αφήγηση έρχεται να εξηγήσει πως στη ζωή υπάρχει ένα νόημα. Και ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν μπορεί να αφηγηθεί τον πόνο του, έτσι θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό. Η δουλειά μου σε πολύ βαριές και δύσκολες περιπτώσεις, όπως παιδιά με καρκίνο ή άνθρωποι ετοιμοθάνατοι, φυλακισμένοι, «ξεκλείδωνε» τον πόνο και τον φόβο τους σε αφήγηση».
Όσο για το ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ιαματικής αφήγησης; «Απευθύνεται στον άνθρωπο που θέλει να μάθει, να ακούσει και να μιλήσει, στον ειδικό ψυχικής και σωματικής υγείας, σε ψυχολόγους που έχουν κλινική εμπειρία, σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε απλούς εραστές της αφήγησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πελασγός, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δράση σε δομές, όπως ογκολογικά νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα απεξάρτησης και φυλακές. «Θεραπεία δεν είναι μόνο η εξάλειψη των συμπτωμάτων, αλλά είναι και η παρηγοριά. Το να δίνεις δύναμη», πρόσθεσε με νόημα.
Εκτός από το «Παραμύθι και θεραπεία», βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα δύο εργαστήρια μέσω διαδικτύου, τα οποία ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο: «Είναι οι «Τεχνικές αφήγησης» για όσους θέλουν να πούνε μία ιστορία, που γίνεται κάθε Τρίτη, ενώ τις Πέμπτες έχουμε τα «Παραμύθια στο χαρτί» για τους ανθρώπους που θέλουν να γράψουν. Αλλά να γράψουν προφορικά, με τον τρόπο του λαϊκού αφηγητή. Να πλησιάσουν τον τρόπο αφήγησης ενός μύθου, όπως έχουν καταφέρει πολλοί άλλοι: Και επειδή όσο πιο απλά καλείσαι να γράψεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται, θα έλεγα ότι έτσι πλησιάζουμε την ποίηση. Καταλήγουμε στο εργαστήρι να γράφουμε μικρά πεζά, που μοιάζουν περισσότερο με ποιήματα», ανέφερε ο γνωστός αφηγητής, ο οποίος έκλεισε με μία επισήμανση που αποκαλύπτει τη δύναμη του διαδικτύου: «Έχω μαθητές ακόμη και από το εξωτερικό στα σεμινάρια. Μέχρι από Λονδίνο και Μπουένος Άιρες. Ειδικά για την Αργεντινή, είναι μία Ελληνίδα δασκάλα που εργάζεται εκεί και συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στις ομάδες».

* Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια του Στέλιου Πελασγού, μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: [email protected].

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το