Τοπικά

Στέγνωσαν από ρευστότητα τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας

«Τα ξενοδοχεία στη Μαγνησία θα αρχίσουν να ανοίγουν σιγά-σιγά, μόλις επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό και ανακοινωθούν τα μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.
Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως η κυβέρνηση εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να επανεκκινήσει κλάδους της οικονομίας, αλλά τα χιλιάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν «παγώσει» πολλούς».
Αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση τόνισε πως από τα 350 περίπου ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας ανοικτά είναι το πολύ τρία – τέσσερα τα οποία εξυπηρετούν εργαζόμενους και ανθρώπους που έρχονται στην περιοχή μας για επαγγελματικούς λόγους. Γι’ αυτό και οι πληρότητές τους είναι πολύ χαμηλές. Σχεδόν όλα τα άλλα ξενοδοχεία αναμένουν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν. Μην ξεχνάμε, άλλωστε πως πολλά άνοιξαν το περασμένο καλοκαίρι μόνο για δύο μήνες, ελάχιστα για τρεις μήνες, ενώ άλλα δεν άνοιξαν καθόλου. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα, καθώς μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι κλειστά, θα χρειαστούν και συντηρήσεις».

Για το Πάσχα και αν προλαβαίνουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε πως «με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα η προοπτική να ανοίξουν τα ξενοδοχεία το Πάσχα, απομακρύνεται. Το ζήτημα είναι να επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών από Νομό σε Νομό».
Παράλληλα ρωτήθηκε και για το αν η τουριστική κίνηση θα πλησιάσει φέτος το 50% της αντίστοιχης κίνησης του 2019, απαντώντας πως «πάντα με την υπάρχουσα κατάσταση ο στόχος αυτός είναι δύσκολος. Γιατί θα πρέπει να ανοίξουν τα ξενοδοχεία όχι τον Ιούλιο, όπως έγινε πέρσι, αλλά από τα μέσα Μαΐου και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Είναι αυτό εφικτό; Επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και η αναμενόμενη παράταση της σχολικής χρονιάς για όλο τον Ιούνιο».
Πάντως σχολίασε θετικά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί το υγειονομικό διαβατήριο για όσους εισέρχονται στη χώρα.
Παράλληλα εκτίμησε ότι «φέτος θα έρθουν στο Πήλιο αρκετοί τουρίστες από τα Βαλκάνια. Ένα ακόμη ζητούμενο είναι να παραταθεί η τουριστική περίοδος και οι Ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές και μετά το καλοκαίρι. Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Έχουν εμβολιαστεί πιο ηλικιωμένοι που πέρσι δεν ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα φοβούμενοι την πανδημία και ίσως φέτος είναι γι’ αυτούς πιο εύκολο να εκδράμουν, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί».

«Στέγνωσαν» από ρευστότητα
«Τα ξενοδοχεία έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα. Ένα χρόνο τώρα δεν έχουν έσοδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες τόνωσης του κλάδου, αλλά δεν είναι αρκετές, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα. Ξενοδοχεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανάσα» της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα έπρεπε να έχουν κάνει τις αιτήσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, αλλά προς το παρόν αναμένουν. Υπάρχουν πολλές οφειλές για τις οποίες πρέπει να υπάρξουν ριζικές τομές. Για να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ρευστότητα, να ξέρουν τι θα γίνει με τους εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το