Τοπικά

Στέγη στοργής το Γηροκομείο Βόλου – Σήμερα φιλοξενεί 116 ηλικιωμένους, ενώ εργάζονται 51 άτομα

Με πολλή δουλειά, μεθοδική προσπάθεια και σωστή διοίκηση σήμερα το Γηροκομείο Βόλου μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Με την απαραίτητη συμβολή και βοήθεια του κόσμου το Γηροκομείο Βόλου προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικά εποχές. Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1952 και σήμερα φιλοξενεί 116 ηλικιωμένους, ενώ εργάζονται σε αυτό 51 άτομα.

 
Ο κ. Παύλος Πάνος, πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, μιλά σήμερα στη «Θ» κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας τριετίας και δίνει το στίγμα των προσπαθειών, για να μπορέσει το Ίδρυμα, να προχωρήσει με αισιοδοξία στο μέλλον. Όπως ο ίδιος τονίζει, «τέτοια εποχή το 2013, που παραιτήθηκε η προηγούμενη διοίκηση του Γηροκομείου Βόλου, η ζημιά-έλλειμμα ήταν της τάξης των 540.000 ευρώ για τη χρήση του 2013. Το 2014 αυτό έγινε 280.000 ευρώ, το 2015 έπεσε στις 2.000 ευρώ και σήμερα με το κλείσιμο του 2016 θα καταγραφούν 50.000-60.000 ευρώ κέρδη». Όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση το Γηροκομείο Βόλου το 2013, τα χρέη προς την Εφορία ήταν 250.000 ευρώ, όπου με τρέχοντα και ΕΝΦΙΑ αυτό το ποσό έφτασε στις 450.000 ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό έχει μηδενιστεί. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ ήταν πριν τρία χρόνια 1.250.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 1,4 εκ. ευρώ. Τα χρήματα που μαζεύονταν, πήγαιναν όλα στις οφειλές που υπήρχαν προς την Εφορία, ενώ τώρα πλέον όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν, για να εξοφληθεί το χρέος, που υπάρχει στο ΙΚΑ. «Από τα χρήματα που οφείλονται στο ΙΚΑ, πρέπει να υπολογιστεί και να αφαιρεθεί ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ, που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στο Γηροκομείο. Οι απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ θα καλύψουν μέρος των οφειλών προς το ΙΚΑ, ενώ έχουν εκχωρηθεί ήδη τρία τιμολόγια (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου) των 105.000 ευρώ, οπότε μένει μια οφειλή προς το ΙΚΑ ύψους 700.000 ευρώ περίπου», επισημαίνει ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου. Ο κ. Παύλος Πάνος προσθέτει ότι εκτός των προαναφερθεισών οφειλών προς Δημόσιο και Ταμείο, υπήρχε και μια οφειλή, ύψους περίπου 100.000 ευρώ, σε προμηθευτές, χρήματα που έχουν πληρωθεί και μένει ένα μικρό υπόλοιπο προς προμηθευτές, της τάξης των 10.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει ένα δάνειο, που οφείλει το Γηροκομείο Βόλου, ύψους 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν κατασχεθεί τρία ακίνητα. Στις 10 Ιανουαρίου του 2017 βγαίνουν δύο ακίνητα του Ιδρύματος σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης 205.000 ευρώ και το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο. Με τα χρήματα αυτά θα πληρωθεί μέρος της οφειλής προς το ΙΚΑ. Τέλος οι οφειλές προς το προσωπικό του Γηροκομείου Βόλου ήταν περίπου 490.000 ευρώ και σήμερα έχει μείνει ένα ποσό των 330.000 ευρώ που έχει ρυθμιστεί σε δόσεις. «Κάθε μηνιάτικο που πληρώνονται οι εργαζόμενοι, παίρνουν και ένα ποσό έναντι των παλαιών οφειλών», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος. Αυτόν τον μήνα οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το Δώρο των Χριστουγέννων, τον μισθό τους και δύο δόσεις από τα παλιά οφειλόμενα.

 
Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
Τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου Βόλου. «Έχουν αξιοποιηθεί από την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος τα τρία τελευταία χρόνια 25 περίπου ακίνητα. Συντηρήθηκαν, ανακαινίστηκαν και πλέον ενοικιάζονται, ενώ λειτουργούν όλες οι πτέρυγες του Γηροκομείου Βόλου μετά από μεγάλη προσπάθεια δύο ετών. Πλέον μετά από πολλά χρόνια υπάρχει άδεια λειτουργίας στο Ίδρυμα, που είχε αίσιο τέλος πριν περίπου έναν μήνα», αναφέρει ο κ. Παύλος Πάνος. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γηροκομείου Βόλου κ. Γιώργος Ραπτόπουλος επισημαίνει ότι «από την ίδρυση του Ιδρύματος το 1952, μόνο το ένα κτίριο είχε άδεια λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα πέντε πήραν πριν λίγες ημέρες».

 
Το κοινωνικό έργο
Σημαντικό όμως κοινωνικό έργο, πέραν της φροντίδας των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Γηροκομείου Βόλου, πραγματοποιείται και εκτός του Ιδρύματος. «Έχουμε «υιοθετήσει» οικογένειες, που έχουν ανάγκη, στις οποίες προσφέρουμε και πηγαίνουμε τακτικά τρόφιμα και συγκεκριμένα δύο φορές την εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Παύλος Πάνος. Την προηγούμενη Πέμπτη μετά από έκκληση του Γηροκομείου Αθηνών άνθρωποι του Ιδρύματος Βόλου επισκέφτηκαν τους ηλικιωμένους, προσφέροντας τρόφιμα, αλλά και ευχές, αγάπη, συμπαράσταση και συμβουλές. Ακίνητα που έχει το Ίδρυμα Βόλου στην Αθήνα και ήταν ανεκμετάλλευτα, μετά από συντήρηση, παραχωρήθηκαν σε φοιτητές, που δεν είχαν αυτοί και οι οικογένειές τους την οικονομική δυνατότητα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου, «όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα του Ιδρύματος έχουν αναβαθμιστεί κατά πολύ, μετά την πρόσληψη ως διευθυντή του κ. Ραπτόπουλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το