Ελλάδα

ΣτΕ: Συνταγματικός ο ΑΜΚΑ, κι ας αποκαλύπτει την ηλικία – Είχε κάνει προσφυγή πρώην βουλευτής

Σκοπούς δημοσίου συμφέροντος εξυπηρετεί η αναγραφή του ΑΜΚΑ κατά την συνταγογράφηση, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις προσφυγές του Ιατρικού Συλλόγου και της πρώην βουλευτή Αννας Φιλίνη.
Ο πρώτος, με την προσφυγή του ζητούσε την κατάργηση του ΑΜΚΑ από τα συνταγολόγια, ενώ η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι ο ΑΜΚΑ αποκαλύπτει προσωπικά της δεδομένα σε άλλους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι ο επίμαχος αριθμός αποτελείται από 11 ψηφία, εκ των οποίων τα έξι πρώτα, προέρχονται από την ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Εκτός από τον ασθενή, είναι υποχρεωτικό να γράφει το δικό του ΑΜΚΑ και ο γιατρός.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ τμήματος έκριναν με δύο αποφάσεις τους ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που γίνεται μέσω του ΑΜΚΑ είναι κατ΄αρχάς «νόμιμη και θεμιτή κατά το νόμο 2479/1977 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σαφών και θεμιτών συνταγματικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κατατείνουν στην εκπλήρωση της ευθέως προβλεπομένης από το άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος υποχρέωση παροχής υπηρεσιών υγείας».
Επιπλέον, έχει ως στόχο την μείωση της υπερσυνταγογράφησης και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τέλος, έκριναν ότι η αποκάλυψη της ηλικίας του γιατρού -και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό προσώπων, όπως είναι ασθενείς και φαρμακοποιοί -«δεν επηρεάζει την επιλογή του θεράποντος γιατρού από τον ασθενή, ο οποίος ευλόγως δικαιούται να γνωρίζει την ηλικία του θεράποντος γιατρού».

Όσο για την προσφυγή της πρώην βουλευτή, οι ισχυρισμοί της κρίθηκαν αβάσιμοι, με τους δικαστές να αναφέρουν ότι η ηλικία είναι εύκολα διακριβώσιμη και από άλλα έγγραφα, όπως η ταυτότητα, το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης, τα οποία ο πολίτης χρησιμοποιεί καθημερινά.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το