ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραυματίστηκε 17χρονη στον Βόλο

Τοπικά

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Ελλάδα

ΣτΕ: Πληρωμή ενός μόνο παραβόλου για ομαδικές αγωγές

Σε μια θετική για τους πολίτες απόφαση προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου αποφάνθηκε ότι στις ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης θα καταβάλλεται ένα παράβολο των 150 ευρώ. Με αυτή την απόφαση ανατράπηκε η προηγούμενη αντίθετη απόφαση του Β΄ Τμήματος που είχε κρίνει ότι στις ομαδικές αγωγές θα καταβάλλει ξεχωριστά 150 ευρώ ο κάθε ένας από όσους συμμετέχουν στην αίτηση ακύρωσης (ομοδικία).
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος θα έπρεπε σε μια ομαδική αγωγή στην οποία θα συμμετείχαν δέκα άτομα, να πληρωθούν δέκα παράβολα των 150 ευρώ και συνολικά να κατατεθούν 1.500 ευρώ σε παράβολα. Με την απόφαση όμως της Ολομέλειας, απαιτείται ένα παράβολο, άρα για την ίδια υπόθεση, κάθε πολίτης θα χρειαστεί να πληρώσει 15 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο έτος η πλειοψηφία της αυξημένης 7μέλους σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ είχε κρίνει ότι «προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται, επί ποινή απαραδέκτου παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά» και είχε παραπέμψει το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 682-684/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης ακύρωσης πλέον του ενός προσώπου (ομαδική αγωγή με κοινό δικόγραφο), πρέπει να καταβάλλεται ένα και μόνο παράβολο των 150 ευρώ, όπως γίνεται δηλαδή μέχρι σήμερα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το