Ελλάδα

ΣτΕ: Οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι μπορούν να απασχολούνται στην Ελλάδα

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικράτειας σε δύο υπουργικές αποφάσεις του 2015 οι οποίες εμποδίζουν Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 για τη δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

Σε αυτή τη βάση που τηρείται στο υπουργείο Ανάπτυξης καταγράφοντα τα ζώα συντροφιάς και οι ιδιοκτήτες τους με το νόμο 4039/2012 στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργήθηκε Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Παράλληλα, προβλέπεται με τον εν λόγω νόμο, η πιστοποίηση των κτηνιάτρων και η χορήγηση κωδικού πρόσβασης στη ηλεκτρονική βάση.

Στη συνέχεια με βάση το νόμο 4039/2012 εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2015 δύο αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που θα χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων και την στείρωση αδέσποτων ζώων, όπως και την παραχώρηση, από τους ΟΤΑ, χώρων στους εθελοντές κτηνιάτρους για την καταγραφή, στείρωση, κ.λπ. των αδέσποτων και μη ζώων.

Σύμφωνα με τις προσφυγές επτά φιλοζωικών οργανώσεων όμως οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του νόμου πρεπει να ακυρωθουν ως προς το σκέλος που έθεταν περιορισμούς σε κτηνιάτρους -υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιστοποίηση και να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1717 και 1718/2020 αποφάσεις τους έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνιάτρους υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι ο επίμαχος αποκλεισμός συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, κάτι που δεν είναι νόμιμο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το