Ελλάδα

ΣτΕ: Με 8 αποφάσεις απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με οκτώ αποφάσεις απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης αποφοίτων Γ΄ τάξης του Λυκείου κατά των Πανελλαδικών Εξετάσεων (2020-2021) για την εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοι, μεταξύ άλλων, ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας για τον καθορισμό αριθμού εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, αμφισβητούσαν την συνταγματικότητα του παλαιού και νέου συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι φοιτητές μέσων των δικηγόρων τους υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες. Παράλληλα, θεωρούσαν ότι είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπει την κατανομή θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, με σειρά 8 αποφάσεων της (2770-2778/2020) απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακύρωσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το