Τοπικά

Σταθερός ο αριθμός τμημάτων στα Δημοτικά της Μαγνησίας παρά τη μείωση μαθητών

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ο προγραμματισμός για τη νέα σχολική χρονιά, όπου κεντρικό στοιχείο είναι η πληρότητα του χερσαίου τμήματος του Νομού σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Αυτό δημιουργεί μια αυτοπεποίθηση ότι δεν υπάρχουν ζητήματα με σημαντικές ελλείψεις, αν και όλα θα κριθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε προκύπτουν και οι άδειες ανατροφής στις εκπαιδευτικούς.
Προς το παρόν επικρατεί μια συγκεκριμένη αισιοδοξία, ενώ αναφέρεται και ένα στοιχείο που δεν υπήρχε παλιότερα, ότι δηλαδή στην Αλόννησο υπάρχουν υπεράριθμοι δάσκαλοι που για τις Βόρειες Σποράδες είναι σπάνιο. Επομένως ένας αριθμός εκπαιδευτικών θα μπορέσει να διοχετευτεί προς τα υπόλοιπα νησιά.

«Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και με τα δεδομένα της παρούσας χρονικής στιγμής έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας και βλέπουμε τις ελλείψεις. Βέβαια επειδή η εκπαίδευση είναι ζωντανός οργανισμός, καθημερινά προκύπτουν διαφοροποιήσεις» τόνισε ο διευθυντής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και πρόσθεσε πως για τη χερσαία Μαγνησία αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Υπάρχουν μερικές ελλείψεις στις ειδικότητες των εικαστικών και της θεατρικής αγωγής. Για τη νησιωτική Μαγνησία περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, γιατί περιμένουμε αποσπάσεις, άδειες και δεν αποκλείεται να ζητήσουμε αναπληρωτές.
Από τη Διεύθυνση επισημαίνεται πως εκκρεμούν η δεύτερη φάση αποσπάσεων από Νομό σε Νομό, οι ορισμοί των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου και κάποιες άδειες.
Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού φέτος σε σχέση με πέρυσι δεν δείχνει να επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των τμημάτων Δημοτικού και Νηπιαγωγείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, «επειδή αυτή η μείωση μοιράζεται ισομερώς στις διάφορες περιοχές, δεν έχουμε αλλαγές στα τμήματα, τα οποία παραμένουν ίδια στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Και αυτό είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς. Στα Νηπιαγωγεία μπορεί να μειώθηκαν τα πρωινά τμήματα, αλλά αυξήθηκαν τα τμήματα του ολοήμερου σχολείου και έτσι υπάρχει ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας για δασκάλους και νηπιαγωγούς».
Σε αναμονή είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον ορισμό από το υπουργείο Παιδείας του σχολείου, όπου θα φοιτήσουν τα 30 προσφυγόπουλα που μένουν στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα.
Επίσης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ζητηθεί και φέτος να λειτουργήσουν Νηπιαγωγεία απομακρυσμένων περιοχών ακόμη και με λιγότερους από πέντε μαθητές.
«Και πέρυσι είχαμε Νηπιαγωγεία που λειτούργησαν με πολύ μικρό αριθμό νηπίων και για φέτος θέλουμε να κάνουμε το ίδιο στέλνοντας το σχετικό έγγραφο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας» τόνισε ο κ. Πολύζος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το