Άρθρα

Σταθεροποίηση των τιμών στην κτηματαγορά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή PKK Constructions

Από τις αρχές του 2022 άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες με τις οποίες εφοδιάζεται η κτηματαγορά, προκειμένου να αναγερθούν τα κτήρια.
Εκείνη η εξέλιξη που προβλημάτισε τους παράγοντες της κτηματαγοράς, είχε επέλθει σε μια περίοδο που το αγοραστικό ενδιαφέρον είχε αναζωπυρωθεί και ο κλάδος διένυε μια έντονη δραστηριότητα που όμοιά της είχε πολλά χρόνια να καταγράψει.
Ωστόσο, πέρυσι τέτοια περίοδο, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις και παρατηρήσαμε άνοδο στις τιμές των οικοδομικών υλικών που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν και τις τιμές στα ακίνητα.
Οι λόγοι που επέδρασαν σε αυτή την διόγκωση των τιμών, σχετίζονταν ασφαλώς με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, στη ζήτηση για εμπορεύματα σε συνδυασμό με τη μείωση των παρεχόμενων προϊόντων, καθώς είχαν προηγηθεί οι καραντίνες στις οικονομίες, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά και κατ’ επέκταση των τιμών στην πώληση των ακινήτων, φαινόμενο που καταγράφηκε όχι μόνο στην Ελλάδα,
αλλά και διεθνώς.

Έναν χρόνο μετά, φαίνεται πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές στα ακίνητα έχουν σταθεροποιηθεί και αυτή η τάση έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο μήνες. Βασική αιτία είναι το γεγονός πως το ενεργειακό κόστος περιορίζεται, καθώς η παγκόσμια οικονομία με πολλή δυσκολία μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ ομαλοποιήθηκε και η τροφοδοσία της Δύσης με πρώτες ύλες που έρχονται συνήθως από Ασία και ειδικότερα την Κίνα. Αυτό που παρατηρείται στον κατασκευαστικό κλάδο, είναι οι τιμές των οικοδομικών υλικών να μην σημειώνουν νέα άνοδο και έτσι ναι μεν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον να είναι σταθεροποιημένες. Αυτή η ενθαρρυντική εξέλιξη ωφελεί ασφαλώς τους υποψήφιους αγοραστές που μπορούν να προβούν στην αγορά ενός ακινήτου, χωρίς να έχουν τον φόβο των συνεχόμενων αλλαγών των τιμών. Παράλληλα ωφελεί και τους κατασκευαστές που μπορούν να κοστολογήσουν, να οργανώσουν και να προγραμματίσουν, σε πιο σταθερές συνθήκες την ανέγερση των πολυκατοικιών.
Πρέπει να σημειώσουμε πως την περασμένη χρονιά παρά τις δυσκολίες της από τις αυξήσεις τιμών, το αγοραστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον στα ακίνητα δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει.
Επομένως η ανάκαμψη της κτηματαγοράς δύσκολα θα ανακοπεί, μια ανάκαμψη που τονώνει σε πολλά επίπεδα την τοπική οικονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το