Τοπικά

Σταθερή η κίνηση, μικρότερος ο τζίρος στις λαϊκές αγορές του Βόλου – Πτώση έως και 40% σε σχέση με πέρυσι

Η «Θ» βρέθηκε χθες το μεσημέρι στη λαϊκή αγορά οπωρολαχανικών στην οδό Δημάρχου Γεωργιάδου μιλώντας με παραγωγούς και μικροπωλητές, που τόνισαν ότι δύσκολα πλέον βγαίνει το μεροκάματο. Οι ίδιοι ανέφεραν πως ενώ οι πελάτες παραμένουν οι ίδιοι σε αριθμό, δυστυχώς, όμως, ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι στο παρελθόν, με την πτώση στον τζίρο σε σχέση με πέρυσι να είναι της τάξης του 40% περίπου.

Ο κ. Ηρακλής Κωνσταντέλλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Μαγνησίας, ανέφερε ότι η πτώση σε σχέση με πέρσι είναι της τάξης του 20% έως 30% με τον κόσμο να ψωνίζει λιγότερα προϊόντα και λιγότερα κιλά.
«Το «κούρεμα» των συντάξεων, η μείωση των μισθών και η μη ύπαρξη ρευστού στην αγορά έχουν τον αντίκτυπό τους και στη λαϊκή αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλή Κωνσταντέλλο, το 80% των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών χρωστά στο πρώην ΤΕΒΕ και νυν ΟΑΕΕ, ενώ σημείωσε ότι ο κόσμος πλέον αντί να αγοράσει όπως γινόταν παλιότερα 5 κιλά φρούτα, σήμερα παίρνει μόνο 2 κιλά και συνήθως τα απαραίτητα της ημέρας.

«Υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και δεν μπορεί να ισορροπήσει η κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε λίγα-λίγα αυτά που χρωστάμε να τα πληρώσουμε» επισήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Από το 1994 στη λαϊκή αγορά και από το 2011 και μετά δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπέμπης, παραγωγός, σημείωσε ότι η κίνηση έχει πέσει δραματική και η πτώση είναι της τάξης του 30% – 40% με τη ζήτηση να είναι εμφανώς λιγότερη.
«Οι ίδιοι πελάτες, όχι καινούργιος κόσμος στη λαϊκή αγορά σε σχέση με πέρσι, αλλά σήμερα ξοδεύει 3 ευρώ, όταν πέρσι αγόραζε προϊόντα με μέσο όρο 7 ευρώ» ανέφερε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι ίσως ένας λόγος να είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον συνηθίσει και προτιμά τις αγορές του μέσω μηχανήματος POS.

Η κ. Ειρήνη Κωνσταντίνου, παραγωγός, επισήμανε ότι «κάθε πέρσι και καλύτερα». «Τέτοιο χάλι δεν έχω ξαναδεί. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, κίνηση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η πτώση να είναι μεγάλη» τόνισε η ίδια.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι δεν έχει χρήματα» τόνισε ο κ. Νικόλαος Καμβρογιάννης, παραγωγός, ενώ όσον αφορά στη μείωση σε σχέση με πέρσι ανέφερε ότι έχει ξεπεράσει το 50%.

«Οι πελάτες σκέφτονται να φάνε και το φρούτο. Οι ίδιοι πελάτες που αγόραζαν 4 και 5 κιλά, σήμερα μετά βίας αγοράζουν 1 κιλό» κατέληξε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το