Ροή

Σταθερά επιτόκια στην εξυπηρέτηση του χρέους θα επιδιώξει η Αθήνα στην Ουάσιγκτον


Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα θα προτείνει ετήσιο “ταβάνι” για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της αυτή την εβδομάδα να “κλειδώσει” το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ένα σταθερό επιτόκιο με στόχο να καταστήσει πιο βιώσιμο το βάρος του χρέους της, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters.
Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα θα προτείνει ετήσιο “ταβάνι” για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.
Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα επιχειρεί να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ για να έχει ένα “μαξιλάρι” έναντι ενδεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, αναφέρουν πηγές με γνώση του σκεπτικού της ελληνικής πλευράς.
“Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα”, ανέφερε πηγή στο Reuters.
“Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα”, σημείωσε.
Με το χρέος να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 174,4% του ΑΕΠ, ή στα 337,6 δισ. ευρώ εφέτος, η ελληνική κυβέρνηση ζητά επισταμένα ελάφρυνση από τους δανειστές.
Στην Ελλάδα έτρεξαν τρία προγράμματα διάσωσης από το 2010, θυμίζει το Reuters. Οι υφιστάμενες προβλέψεις για το χρέος δεν περιλαμβάνουν το τρίτο πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.
Από το 2021, οπότε η χώρα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος, οι ετήσιες πληρωμές μόνο για το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν στο 15% το 2022 και το 2023. Από αυτές εξαιρούνται τα επιπλέον κόστη για τα έντοκα γραμμάτια.
Η Αθήνα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, θυμίζει το πρακτορείο επικαλούμενο και το προσχέδιο του Μνημονίου που ετοίμασε το Ταμείου και το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Από την άλλη πλευρά όμως ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση χρέους στην παρούσα φάση.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νωρίτερα

Είκοσι εννιά μέρες έχει ο φετινός Φεβρουάριος, μιας και το έτος είναι δίσεκτο, με αποτέλεσμα…

13 Φεβρουαρίου 2024

Ζ. Μακρή και εθελόντριες παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή μαζί με…

13 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: Δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά μας – Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας» δήλωσε ο…

13 Φεβρουαρίου 2024

Μετρητά ΙΙ

Μπορεί οι Έλληνες να αγαπούν τα μετρητά, όμως τα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και…

13 Φεβρουαρίου 2024

Μετρητά Ι

Πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια οι καταθέσεις των Ελλήνων είχαν φτάσει στα 237…

13 Φεβρουαρίου 2024

Στην εντατική 16χρονος μαθητής μετά από τροχαίο στην Ιεράπετρα

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται 16χρονος μαθητής Λυκείου ο οποίος το πρωί της…

13 Φεβρουαρίου 2024