Οικονομία

Σταθάκης: «Το β’ εξάμηνο του 2016 θα είναι το σημείο στροφής»

ʯ魞 䱟᳧ �Ű鴱ﰾ�ᱡ㹣޲ ꡩ Ŭﵠꡩ ħ켳顲 ĩ糧笼 Ԝ ꡩ ĩꡩﳽ�, �Н찴砲8 ɯ��16, 쥠蝬ᠴ筠尥㡳ߡ ꡩ 宝� ߹��ﵠհﵱ㥟ﵠϩ꯭ײַᲬ mܰ�頔ﵱ鳬ョ (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

«Έχουμε πλέον ένα σταθερό πρόγραμμα οικονομίας. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι το σημείο στροφής και η χώρα από τη σταθερότητα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
«Το 2015 η ύφεση ήταν κάτω από το 1%. Το 2015-2016 η οικονομία σταθεροποιείται. Το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2016 η ύφεση έχει σταθεροποιηθεί και αν προσθέσουμε και το τρίτο τρίμηνο που έχει θετικό πρόσημο στους δείκτες της ανάκαμψης θα έχουμε στροφή στην οικονομία και από τη σταθερότητα θα οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη. Από Ιούνιο σε Ιούνιο θα αυξηθεί στο 2,7% η ανάπτυξη σε ετήσια βάση», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για τα τέσσερα επενδυτικά προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.
«Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με κανονιστικές και συμπληρωματικές διατάξεις και από τα 8 επενδυτικά προγράμματα θα βγουν στη διαβούλευση τα 4», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας.
Προσέθεσε δε, ότι παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις εκκαθαρίσεις παλαιών αιτήσεων και τόνισε ότι στόχος είναι να κλείνουμε 100 επιχειρηματικές επενδύσεις το μήνα.
«Από τις αναπτυξιακές αυτές παρεμβάσεις, προσδοκούμε να απορροφήσουμε ένα δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για καθυστερήσεις και για ανύπαρκτες μεγάλες επενδύσεις που θα έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα άλλαζαν, όπως είπε, τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες. Έφερε δε ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού ύψους 8 δισ., όπως είπε, που έχει μείνει στα σχέδια και δεν έχει προχωρήσει.
Ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι η στρατηγική του υπουργείου στις ιδιωτικές επενδύσεις βασίζεται σε τρεις ενότητες. Στα ΕΣΠΑ, όπου μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα νέα επενδυτικά προγράμματα, στον αναπτυξιακό νόμο, που είναι απολύτως προσανατολισμένος σε αυτές, και το νέο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων με δυνατότητα πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος ειδικότερα στην επένδυση του Ελληνικού, τόνισε ότι έχει ήδη υπογραφεί το κείμενο αμοιβαίας κατανόησης και, όπως είπε, μέσα στο Σεπτέμβριο θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το