Ελλάδα

Σταθάκης: Δεν αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών

ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÅÑÙÔÇÓÇÓ ÂÏÕËÅÕÔÙÍ ÔÇÓ ÍÄ ÃÉÁ ÔÁ ÄÇÌÏÓÉÁ ÅÑÃÁ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ότι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, που παράλληλα χαρακτήρισε «τομή» τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
«Εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόνισε υπογράμμισε ότι οδηγούν σε αύξηση εσόδων από τα πλέον ευκατάστατα κοινωνικά στρώματα, προστατεύουν απόλυτα τα χαμηλά στρώματα ενώ για τα μεσαία υπάρχει, όπως είπε, οριακή αύξηση ή οριακή μείωση των επιβαρύνσεων.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Σταθάκης εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις κατηγορίες της ΝΔ ότι με την πολιτική της το 2015 προκάλεσε ζημιά 12,7 δισ. ευρώ στη χώρα και ότι δεν έχει σχέδιο, σημείωσε ότι εάν υπήρχε τέτοια ζημιά θα αποτυπωνόταν στο ΑΕΠ του 2015 –κάτι το οποίο δεν συνέβη.
Αντίθετα, είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ το 2015, ήταν μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Ελλάδα, η ύφεση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και κινήθηκε στο -0,2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η βιομηχανική παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 4,6%, η ανεργία είχε μικρή μείωση, αλλά μείωση όχι αύξηση, και η «εκτέλεση του προϋπολογισμού πήγε εξαιρετικά».
«Άρα δεν μπορούν να ισχύουν όλα αυτά μαζί. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση έτοιμη να παραιτηθεί, ή που κοιτάζει τι εκλογές, ή που δεν ξέρει τι θέλει», κατέληξε.
Αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί “συντεταγμένη στρατηγική με μεγάλες τομές εντός και εκτός του πλαισίου συμφωνίας. Δε μείναμε μόνο στους όρους της συμφωνίας αλλά επιλέξαμε βαθιές μεταρρυθμίσεις” ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ και στο νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες συμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη μεταστροφή της οικονομίας που όλοι επιδιώκουμε» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το