Τοπικά

Στασιμότητα στην ολοκλήρωση λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού

 

Στασιμότητα παρουσιάζει το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού, όπως προέκυψε στην προχθεσινή συνεδρίαση για την λογοδοσία του δ΄ διμήνου της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το έργο να «ξεμπλοκάρει» και να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ολοκλήρωσή του.

Να αναφερθεί ότι το θέμα ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής Ξηριά σε συνδυασμό με το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού, έφερε προς συζήτηση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο επικεφαλής της Σάββας Τσόγκας.
Τόσο ο κ. Εσερίδης όσο και ο τέως Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκος παραδέχτηκαν ότι η ολοκλήρωση του έργου της λιμνοδεξαμενής Ξηριά παρουσιάζει στασιμότητα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις αρμοδίως, ώστε κάποια στιγμή οι εργασίες να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, επισημάνθηκε ότι τμήμα του ήδη κατασκευασθέντος έργου έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία «Ιανός», οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, ζητήθηκε από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑ Αλμυρού να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την εξασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού για την πόλη του Αλμυρού, ειδικά στην περίπτωση που παρουσιαστούν αυξημένα νιτρικά ή άλλου είδους προβλήματα στις υπάρχουσες υδρευτικές γεωτρήσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αλμυρού Σάββας Τσόγκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι καινούριο, ούτε είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας και η περιοχή μας αντιμετωπίζει παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε την έλλειψη των αποθεμάτων νερού, από τη μείωση των νερών των πηγών και την υπεράντληση των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε κακής ποιότητας νερό κι αυτό με το σταγονόμετρο».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «στον Δήμο Αλμυρού υπάρχουν μεταξύ άλλων, τέσσερις μεγάλοι χείμαρροι (Ξηριάς, Χολορεμα, Πλατανόρεμα, Σαλαμπριάς) και άλλοι μικρότεροι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός και μελέτη ορεινών υδρονομικών έργων, στην ορεινή λεκάνη απορροής των χειμάρρων, που θα μείωναν την ταχύτητα των πλημμυρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα εξασφάλιζαν τις απαραίτητες ποσότητες νερού για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών. Το σχέδιο για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο Ξηρια ,έχει παραπεμφθεί στις καλένδες και δυστυχώς δεν διαφαίνεται κάποια εξέλιξη.
Γίνεται προφανές ότι εάν σήμερα δεν ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με έργα ορεινής υδρονομίας για τον εμπλουτισμό και τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους και δεν αξιοποιηθούν γνωστές και αναγκαίες τεχνικές λύσεις όπως η διαμόρφωση λεκανών κατάκλισης για την έκτακτη αποθήκευση του νερού, η δημιουργία αναχωμάτων και έργων συγκράτησης φερτών υλικών, η δενδροφύτευση και αναδάσωση των λεκανών απορροής, αντιπλημμυρικά έργα επιβράδυνσης του νερού εντός της κοίτης, τότε «θα διψάμε το καλοκαίρι και πνιγόμαστε τον Χειμώνα», τότε θα συνεχίσει το έγκλημα να είναι προδιαγεγραμμένο και δε θα φταίει ο «κακός μας ο καιρός».

Η λιμνοδεξαμενή Ξηριά Αλμυρού
Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής (άρδευση 7.000 στρεμμάτων περίπου). Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης.
Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του “Ξηριά”, αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 7.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το