Τοπικά

Στασιμότητα στην κτηματαγορά – Μετατέθηκε η ανέγερση πολυκατοικιών λίγους μήνες αργότερα

«Φρένο» στην αγορά ακινήτων βάζει η πανδημία, καθώς οι σχεδιασμοί για ανέγερση νέων πολυκατοικιών μετατίθενται λίγους μήνες αργότερα, ενώ και οι τιμές που είχαν λάβει την ανιούσα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζουν και συγκρατούνται.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων εν μέσω πανδημίας.
Μετά από μια δύσκολη μνημονιακή περίοδο φαινόταν τα τελευταία δύο χρόνια ότι κάτι πήγαινε να αλλάξει στην αγορά ακινήτων. Σχέδια για ανέγερση πολυκατοικιών, αγοραπωλησίες, ανακατασκευές, μάλιστα είχε παρατηρηθεί και μια μικρή άνοδος των τιμών. Όλα αυτά «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας και της συνεπαγόμενης οικονομικής κρίσης που προκαλεί. Και οι παράμετροι είναι ποικίλοι. Συγκρατούνται οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να κάνουν αγορές λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς, που θέλουν να αγοράσουν μια κατοικία, για να την αξιοποιήσουν στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Λίγο καιρό πριν την πανδημία η κτηματαγορά είχε αρχίσει να δείχνει θετικά σημάδια και καταγραφόταν μια αυξημένη δραστηριότητα για ζήτηση και προσφορά κατοικιών εντός του αστικού ιστού. Αυτή η φόρα λόγω κορωνοϊού ανακόπηκε. Όμως το ενδιαφέρον τόσο από τους κατασκευαστές, όσο και τους αγοραστές παραμένει. Οι κατασκευαστές έβαλαν μια άνω τελεία, για να δουν, πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Άλλωστε στον Βόλο υπάρχει έλλειμμα τόσο σε μικρά, όσο και σε μεγαλύτερα διαμερίσματα, καθώς την τελευταία δεκαετία νεόδμητες κατοικίες, με λίγες εξαιρέσεις, δεν έχουν κατασκευαστεί. Οι κατασκευαστές κουβεντιάζουν, εξετάζουν, αλλά θέλουν να κάνουν προσεκτικά βήματα. Εξάλλου η κτηματαγορά είναι αλληλένδετη με την οικονομική κατάσταση και την ψυχολογία».
Αναφορικά με τις τιμές ο ίδιος επισήμανε πως «στην περιοχή μας δεν είχαμε τα σκαμπανεβάσματα τιμών, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Αθήνα, όπου αυξήθηκαν πριν την πανδημία οι τιμές μέχρι και 30%. Στον Βόλο υπήρχε μια γενικότερη ισορροπία».

Για τις από δω και πέρα κινήσεις των κατασκευαστών ο ίδιος επισήμανε πως «θα λέγαμε πως όλοι τηρούν μια στάση αναμονής για να δουν τόσο οι επενδυτές, όσο και οι κατασκευαστές, τι θα γίνει. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να ράβει κουστούμι όχι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει».
Για την ανέγερση πολυκατοικιών επισήμανε πως μέχρι το Πάσχα υπήρχε ένας σχεδιασμός, για να ανεγερθούν 15-20 πολυκατοικίες στον Βόλο, κάτι που πήρε μια εξάμηνη αναβολή για τις περισσότερες πολυκατοικίες. Αυτή τη στιγμή περίπου πέντε πολυκατοικίες ανεγείρονται στον Βόλο, ενώ κάποιες που είχαν μείνει στα μπετά, αρχίζουν πάλι να κατασκευάζονται. Στο πολεοδομικό συγκρότημα θα πρέπει να υπάρξει μια λελογισμένη ανοικοδόμηση».

Κατοικίες για φοιτητές
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στις ανάγκες για φοιτητική στέγη, λέγοντας πως «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από κατασκευαστές, προκειμένου να αναγερθούν στην πόλη συγκροτήματα, που θα είναι αποκλειστικά για τους φοιτητές, θα έχουν τη μορφή φοιτητικών εστιών. Μάλιστα γνωρίζουμε για έξι με επτά τέτοιες περιπτώσεις.
Παράλληλα υπάρχει ένα αγοραστικό κοινό για διαμερίσματα, γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα, καθώς λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης λείπουν τέτοιου είδους διαμερίσματα. Οι αγοραστές ενδιαφέρονται πλέον για διαμερίσματα, μεταξύ 60-100 τετραγωνικά μέτρα, πάνε σε πιο μετρημένες επιλογές. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ξενοδοχεία. Γενικότερα, αν δεν είχαμε την πανδημία, θα υπήρχε μια ικανοποιητική κατασκευαστική δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το