Οικονομία

Σταϊκούρας: Τέλος Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή

Τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμες οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Μιλώντας ο κ. Σταϊκούρας την Τετάρτη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΑΚ και το ΑΠΘ με τίτλο «Παρουσίαση του προϋπολογισμού Πολιτών» τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιό της. «Πράγματι θέλουμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση για αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα. Οι διατάξεις εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμες τέλος Φεβρουαρίου δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στους φόβους ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγορά, προκαλώντας αστάθεια στην οικονομία υποστήριξε ότι «πάντα μια ολιστική προσέγγιση στην πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τους κινδύνους που έχει. Ανάμεσα σε αυτούς του κινδύνους είναι και η τουρκική ένταση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν είναι θωρακισμένη ή ότι δεν συνεχίζει να θωρακίζεται». Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κλίμα δήλωσε ότι με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο από το 2007. «Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Μετά το πρώτο τρίμηνο η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Ερωτηθείς για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτήν όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020. «Και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί αυτός να δημιουργηθεί. Το πότε θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και από την ασφάλεια επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο υπουργός αν και απέφυγε στους δημοσιογράφους να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, εντούτοις, μιλώντας στους φοιτητές το βράδυ της Τετάρτης τόνισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό προϋπολογισμό δήλωσε ότι έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την δημιουργία πολλών, καλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης , την δημιουργία υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την παρουσία του στην παρουσίαση του πρώτου “Προϋπολογισμού Πολιτών” τόνισε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και έκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να είναι εδώ. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να αντιληφθούν τις προτεραιότητες, τα προτάγματα και τους στόχους του προϋπολογισμού».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το