Οικονομία

Σταϊκούρας: Με βάση τα 800 ευρώ οι αποζημιώσεις εάν συνεχιστεί το “λουκέτο”

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε τι θα συμβεί με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, με το κοινωνικό μέρισμα και με το δώρο Χριστουγέννων.

Με βάση τα 800 ευρώ θα υπολογίζεται από εδώ και στο εξής η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δίνεται στους εργαζόμενους που τίθενται σε σε αναστολή εργασίας για τον Δεκέμβριο ή και για τους υπόλοιπους μήνες, εάν συνεχιστεί το καθολικό lockdown, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρώ την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Πέρυσι δώσαμε κοινωνικό μέρισμα – Φέτος έχουμε κορονοϊό
Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάποια πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τις προηγούμενες χρονιές, στα τέλη Δεκεμβρίου -το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που δινόταν από τα υπερπλεονάσματα-.

«Πέρυσι και τις δύο προηγούμενες χρονιές δόθηκε μέρισμα, επειδή η χώρα πετύχαινε στόχους υψηλότερους από αυτούς, που έχουν επιτευχθεί. Και μοιράσαμε σε τμήμα της κοινωνίας το υπερπλεόνασμα. Φέτος είναι μία άλλη χρονιά. Τις κοινωνικές πολιτικές τις ασκούμε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού», ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι γίνεται με το δώρο Χριστουγέννων
Όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια για να δοθεί το συντομότερο δυνατό στους εργαζόμενους, ενώ σημείωσε ότι και το Δημόσιο θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα υπάρχουν δύο σενάρια για την κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια. Τα σενάρια είναι τα εξής:

  1. πλήρης κρατική κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό
  2. κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το