Πολιτισμός

«Σταγόνες αναμνήσεων από το 1961» από τον Κώστα Λούλη με αναφορές στην περίοδο 1961 έως 1965

Ένα βιβλίο με την υπογραφή του Κώστα Λούλη κυκλοφόρησε με τίτλο «Σταγόνες αναμνήσεων από το 1961», που αναφέρεται στην περίοδο από το 1961 έως το 1965 και το οποίο, όπως σημειώνεται πριν τον πρόλογο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στο βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στον θείο του Γιώργο Λούλη, ο οποίος ήταν ο μόνος βουλευτής της Ελληνικής Βουλής, που πέρασε τρία στρατοδικεία μετά το 1967.

Ο κ. Κώστας Λούλης σε σχετική ερώτηση για το πώς προέκυψε το βιβλίο ανέφερε πως είχε τη συλλογή αυτή από την παιδική ηλικία, της περιόδου από το 1961 έως το 1965, με αποκόμματα εφημερίδων, τα οποία τα φύλασσε σε έναν φάκελο, τον οποίο και έχασε για 35 χρόνια. «Είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ που είχα χάσει τον φάκελο. Τελικά βρέθηκε στην περίοδο της πανδημίας μετά την τακτοποίηση χώρων και το ξεκαθάρισμα. Χάρηκα πολύ που τον βρήκα» εξηγεί ο ίδιος για να προσθέσει: «Όταν τον βρήκα και έβλεπα τα αποκόμματα, σκέφτηκα ότι ήταν μια ευκαιρία να δημοσιοποιήσω αυτή τη συλλογή, συνοδεύοντάς την με κάποια δικά μου γραφόμενα. Σκέφτηκα να δώσω έμφαση στα γεγονότα του 1965 με τη διάσπαση της Ενώσεως Κέντρου, τα οποία έχουν διαστρεβλωθεί πολύ, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική».
Στο βιβλίο πριν τον πρόλογο ο αναγνώστης συναντά μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τη σημείωση «Αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη Κωσταντίνου Μητσοτάκη». «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια πολύ μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία, από την οποία ο τόπος μπορούσε να κερδίσει πάρα πολύ περισσότερα, αλλά η ευκαιρία που του δόθηκε ήταν για 3,5 χρόνια, ενώ έπρεπε να ήταν παραπάνω. Ήταν ένα μεγάλο θύμα όλης αυτής της πολιτικής εκμεταλλεύσεως που παρουσιάστηκε προς τον κόσμο. Ήταν τουλάχιστον ένα ελάχιστο δείγμα της αγάπης και της εκτιμήσεως που του είχα» σημείωσε ο κ. Κώστας Λούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έπρεπε να δημοσιοποιήσω αυτές τις αληθινές πτυχές. Και λέω αληθινές, γιατί τα έχουν γράψει αυτά και άνθρωποι μέσα από την ψυχή των γεγονότων, που ήταν η Ασπίδα».

Όπως λέει, «με την ευκαιρία έβαλα και λίγα στοιχεία από τη δική μου διαδρομή, ας το πούμε, στον περιφερειακό δρόμο της πολιτικής ζωής, διότι ποτέ δεν μπήκα στον πυρήνα. Τις δικές μου εμπειρίες και πόσο δύσκολο είναι κανείς να πάρει μια απόφαση και να πει θα πολιτευθώ», για να συνεχίσει τονίζοντας: «Επίσης αναφέρω πόσο ρόλο έπαιξε για εμένα και η ιστορία του θείου μου του Γιώργου Λούλη, που ήταν ο μόνος βουλευτής της Ελληνικής Βουλής, ο οποίος πέρασε τρία στρατοδικεία μετά το 1967. Παρόλο οι διάδοχοί του μετά ήταν δήμαρχοι στον Βόλο επί 30 χρόνια και δεν του αφιέρωσαν τίποτα. Βλέπεις πώς ξεχνιούνται όλα, ό,τι κάνει κανείς, ό,τι θυσία, όπως και πολλοί άλλοι σοβαροί πολιτικοί που πέρασαν από τον Βόλο. Δεν έχει εκτιμηθεί η πορεία τους και η προσφορά τους. Αντίθετα στην Κύπρο ξέρουν και τιμούν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τους, ενώ εμείς έχουμε αδύνατη μνήμη στην Ελλάδα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το