Τοπικά

Σταγιάτες: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» θα προβληθεί στις Σταγιάτες, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9:10 το βράδυ. Πρόκειται για μια καταγραφή του έργου του φράγματος του Αχελώου και πώς αυτό επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της Μεσοχώρας, αλλά και τη ζωή του ίδιου του σκηνοθέτη που κατάγεται από την περιοχή. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών.

“Το χωριό βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, όμηροι στην κυριολεξία, του φράγματος. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί (να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους, να χτίσουν, να επενδύσουν) γιατί πάνω από τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένος ο πέλεκυς του φράγματος και του πλημμυρίσματος της περιοχής”, λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
Η αγάπη του σκηνοθέτη για τον τόπο καταγωγής του είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, αποτυπώνεται με την τρυφερότητα, την ευαισθησία και το διακριτικό χιούμορ που βρίσκουμε σε όλες τις ταινίες του. Το αρχαίο ποτάμι, ο Αχελώος, διαμορφώνει το τοπίο και χτίζει άρρηκτους δεσμούς με τους ανθρώπους.

Η ταινία του Κουτσιαμπασάκου δεν είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με το περιβάλλον. Πραγματεύεται τη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, με την ιστορία και την παράδοσή τους. Αφορά όσους αρνούνται να ξεριζωθούν βίαια, όσους αφουγκράζονται τα στοιχεία της φύσης, όσους κουβαλάνε στο γενετικό τους κώδικα τις μνήμες των προγόνων τους. Αυτή η ταινία μας αφορά όλους.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με κατοίκους-μέλη του κινήματος της Μεσοχώρας.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπαϊωάννου.
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου.
Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Φάμπας.
Μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης.
Ηχοληψία: Νίκος Παλιατσούδης, Αντώνης Κυπραίος, Γιώργος Πετρουτσάς.
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Διάρκεια: 79΄

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το